ANNE KARNINDA YAŞAMA YOLCULUK - 2

      Çift yumurta ikizleri birbirlerine ters duruyor kavga ediyor gibi görünüyorlar.  İkizlerden biri diğerinin kafasını tekmeliyor.  Bu hareketlerden göründükleri kadar saldırgan değillerdir aslında. Bunun sebebi birbirlerine yakınlıklarının bir sonucudur. İkizlerin tekme atmalarının sebebi bacaklarını çalıştırmak içindir. Diğer ikiz hayatla ilgili ilk önemli dersi alıyor. Bu ikizler yüzlerini korumak için ellerini kullanırlar. Bu ikizler kazaya sebep olabilirler. Tek yumurta ikizleri kişiliklerimizi, yeteneklerimizi, hatta zekâmızı nasıl çalıştıracağımız konusunda harika bir fırsat sunuyor biz. Hamileliğin 26. haftasında bebeğin gözleri açılır. Göz kapakları ilk kez aralanır. Bazı bilim adamları bebeklerin o dönemde görebildiğini düşünür. Bebekler anne karnında kardeşlerinin şeklini algılayabilirler. Tek çocuklarda görüntü sınırlı ancak ikizlerde ışık geldiğinde görebilirler.26 haftada iç ve orta kulak artık işlevsel hale gelir. Ceninler annelerinin kalp atışlarını duyabilirler ayrıca amniyotik sıvının hareket sesini duyabilirler. Bunun dışında dış dünyadan gelen boğuk sesleri duyabilirler. İkizler doğum kilolarının ¼ üçüzler ve dördüzler ise 26. Haftada doğum kilolarının 1/3 kadardır. Ceninlerin bu sırada beyinleri müthiş bir şekilde gelişiyor. Çift yumurta ikizlerinde farklılıklar görülür bu farklılıkların neyden kaynaklandığı tam olarak bilinmiyor. Ancak benzerlikleri paylaştıkları genlerden kaynaklanıyor. Örneğin:  özdeş bedenlere sahip olurlar. Tek yumurta ikizleri özdeş beyinlere sahip olurlar. Ancak tüm özellikleri kalıtımsal değildir. İki yumurtada gelişen ceninlerin genlerinin yarısını paylaşıyor. Çift yumurta ikizlerinde zekâ düzeyleri genellikle farklıdır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar tek yumurta ikizlerinin de zekâ düzeylerinin farklı olduğu görüldü. Bütün tek yumurta ikizleri aynı amniyonu taşır. Dolayısıyla aynı besin oksijeni kullanırlar. Çalışmalar farklı eteneyi kullanan bebeklerin zekâ düzeyleri aynı eteneyi kullananlara oranla daha farklı olduğunu gösteriyor. İkizlerin aldığı besin ve oksijen zekâlarındaki gelişimlerinde değişimlere yol açıyor. Bu arada aynı eteneyi kullanmak zorluklara yol açıyor.

Hamileliğin 28 Haftası: Doktorun özellikle dikkat ettiği şey göbek kordonu. Göbek kordonu kalın ve dayanıklıdır.2 atar ve 1 toplardamar birbirlerine öyle sarılmış ki ne düğümleniyor nede dolanıyor. Göbek kordonları bebeğin boğazına dolansa bile besin vermeye devam eder. amniyon sıvısını paylaşan ikizler için bu kordon daha büyük bir tehlike oluşturur. Tek yumurta ikizleri birbirlerinin kordonuna dolanıp kendilerine yâda ikizlerine besin ve oksijen gelmesini engelleyebilir. Aynı amniyon sıvısını kullanan bebeklerin sezeryanla doğmalarının sebebi kordon dolanmasını engellemektir. Doğum önceki haftalarda bebekler alabildiğince kilo alır. Ne kadar iri ve güçlü olurlarsa o kadar sağlıklı olurlar.7 aydan itibaren ceninler doğacakları kiloyu alırlar özellikle dördüzler. İdeal bir şekilde hepsi aynı oranda gelişti ve hepsi aynı sayılır. Tek yumurta ikizlerinin %5 ile %38 oranında aralarında dengesiz kan dolaşımı olur. Bu dengesizlik kalp ve damarlara aşırı kan yükler. Ceninlerden bir kalp yetmezliğinden ölebilir. Diğer cenin kan yetmezliğinden (anemiden) ölebilir. Bu tür durumlar hamileliğin orta dönemlerinde görülür. Endoskopik lazerler kullanılarak bir ikizden diğerine kan akışı durdurulabilir.

Parmak uçlarımız gelişirken damarlarımızdan kan alır. Bu onları şişirir. Parmak uçlarımızda helezon denilen şekil alır. Bu helezonlar sağ işaret parmağımızda çok belirgindir. Soldaki işaret parmağımızda daha az sayıda helezon bulunur. Bu şekiller ilerde kalp sağlığımızın nasıl olacağını gösterir.

Hamileliğin 30. Haftasında kirpik gibi ayrıntılar oluşur. Tek bebeklerde tek bir hedef vardır büyümek. Çoğullarda ise bu durum farklıdır. Yer kalmadığı için savaş halindedirler. Hemen çıkmak isterler. Hamileliğin 32. Haftasında ise tek bebekler için daha doğum için zaman var. Çoğullarda ise artık yer kalmadığı için tehlike başlamıştır. Çoğul gebeliklerde mutlaka tıbbi müdahale şarttır. Sezeryan önerilir. Sebebi kordon dolanmasını engellemektir. Doğum için geçen zaman anne ve bebeği tehlikeye sokmamaya dikkat edilmelidir.Bunun için çoğullarda süre çok uzun tutulmaz..Doğumdan sonra bebeklerin akciğerleri tam gelişmediği için belirli bir süre kuvözde tutulur bebekler.Gelişmemiş  ülkelerde çocukların ısınmaları için yan yana bırakırlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                      Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

1)Çift yumurta ikizlerinin saldırgan hareketlerinin sebebi nedir?

2)İkizler korunmak için nasıl hareketler yaparlar?                                                                                  

3)Tek yumurta ikizlerinin bize sunduğu en güzel fırsat nedir?

4 )Hamileliğin 26. Haftasında bebeklerinde ne gibi değişimler olur?

5))Bebekler kaçıncı haftadan sonra görmeye başlar?

6)Bebekler 26. Haftada hangi sesleri duyabilir.?

7)tek yumurta ve çift yumurta ikizleri arasında ki farklılıklar nelerdir?

8)Tek ve çift yumurta ikizlerinde ne tür benzerlikler var?

9)Tek yumurta ikizlerinin aynı besin ve oksijeni kullanmasının sebebi?

10)İkizlerin zekâlarında ki gelişmelere sebep olan etmenler nelerdir?

11)Kordonun cenin için tehlikeleri nelerdir?

12)Aynı amniyonu kullanan ceninlerin sezeryanla doğmalarının sebebi?

13)Kanın dengesiz dağılımın çocuklar üzerinde etkisi zararları?

14)Kan yetmezliğinde ortaya çıkan hastalıklar?

15)Helezon nedir?

16)Helezonlar en fazla nerde bulunur?

17)Helezonların görevleri nelerdir?

18)Hamileliğin 30. Haftasında bebeklerde ne gibi değişimler olur?

19)Tek ve çoğul gebeliklerde farklı zamanlarda doğum yapılmasının sebebİ?

20)Çoğul gebeliklerde sezaryan seçilmesinin sebebi?

 

 

                                                                 MERCAN KARAKOYUN

                                                                 EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ 4.SINIF