ATEŞLE İLGİLİ ÇOK ŞEY

                         Ateşin tarihini bilmeden bilinçsizce kullanırız.İlk çağlarda tanrısallaştırılan ateş,insanların çoğalması ve madenleşmesi ile bu tanrısal güce atfedilen güç adeta silah aracı olarak yeniden üretildi.Hayatımızda varlığı ve yokluğu derin yaralar açan ateşin aslında insanların elinde  şekillenir.

                         Ateş terör yaratırken,bizim en iyi dostumuzdur.Kontrolsüz ortamlarda ateş çok tehlikelidir.Bu tehlike kontrol altına alınarak insan hizmetine sunuluyor..

                         Her kültür ateşi açıklayan bir efsaneye sahiptir. Promete insanlara faydalı olsun diye ,ateşi Zeustan çaldı.35 bin yıl önce ateşi kendimiz yarattık.Roma imparatorluğunda bakire kızlar ateşi sürekli yanmasının simgesi olarak görülüyordu.Bakirelerin saflığı ateşin varlığını sağlıyordu.Bakirelik bozulursa ölümle cezalandırılıyordu.16.yy da ilk defa ateş bulunmuştur.Ateşin olmasını 3 parçaya bağlanmıştır. Bunlar ; kıvılcım sağlamak için çakmak taşı,yanması için mum ve yanıcı parçadır.bunların üçü bir araya geldiğinde ateş ortaya çıkıyordu.

                         21.yy da kibrit hayatımıza girdi.monomenyumun fosfatla birleşmesiyle kibrit meydana geliyordu.Kibrit 20 farklı kimyasaldan meydana geliyordu.Bunların başlıcalar;fosfor potasyum ve sülfür dür.Doland fabrikası kibritin en çok üretildiği fabrikadır.Ateşin en yoğun hali rokette kendini gösteriyor.İnsanları uzaya taşıyan teknolojiyi ateş sağlıyordu.Bu insanların en büyük  başarısı kabul ediliyordu.Bazen ateş kontrolden çıkabiliyor.Ateş yolculuğu 50 yıl öncesine dayanır.Ateş trende her şey demektir.Ateş güçlü değilse tren yürüyemez.Sadece tepeyi aşmak için 2 ton kömür gerekir.Uzay boşluğunda ateş mavi bir küre gibi görülür.bu boşlukta bir mum 1 dk. Dan fazla yanamaz.

                         Günümüzde yy yakıtı olarak H kullanılmaktadır.Bunun nedeni, yan ürününün su olmasıdır.bu da ekonomikliği sağlıyordu.Çİ  Dabulu et  elektrik istasyonunda fosil yerine talaş kullanılır.kamyonla talaşlar taşınırdı.Bu hem daha fazla ısı verir ,hem de  çabuk yanar.

                         1 Şubat 2003’te  Kolombiya mekinin sonunu getirdi.Atmosfere girdikten birkaç dakika sonra mekik alev aldı.Oradaki 7 mürtebat hayatını kaybetti.Son zamanlarda bunların nedenleri araştırmaktadır.

                         1866 Londra,1835New York,1871 Şikapo, 1906  Sen Fransiskoyu alevler yuttu.Bu olaylardan sonra tuğla hayatımıza girdi.ABD de her yıl 1.5 milyon yangın ortaya çıkıyor.Ateş hangi maddenin kullanılacağını gösterir.

2005 ekim ayında azınlık isyanları çıktı.yüz den fazla ev ve araç ateşe verildi.Bunun nedeni Molotof denilen basit bir bombayla meydana gelmesidir.2. Dünya Savaşından sonra Molotof sıklıkla kullanılmaya başlandı.M.S 7.yy Ateşi en etkili olarak Yunanlılar kullandı.Suda bile sönmesi çok zor du.Ateşin silah olarak kullanılması  2.Dünya Savaşında Almanlar kullanmıştır.Beyaz fosfor insanlara çok zararlı ve çok tehlikelidir.9 Mart 1945 Tokyoya 1700 ton alev bombası yağdırıldı..Bu Hiroşima’dan daha tehlikeliydi.altı saatte 100 Bin insan hayatını kaybetti.Napalm  Psikolojik silah olarak adlandırıldı.Bunun etkileri çocuklarda daha fazla belli olur.Bu nedenle bunların kullanılması yasaklandı.

 

 

 

   Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır

 

1.Ateşi kontrol altına aldık mı dersiniz?

2.Ateş ilk defa ne zaman ortaya çıkmıştır?

3.Roma imparatorluğunda ateşin sürekli olmasını sağlayan etmen nedir?

4.Ateşin oluşması için gerekli olan şartlar nelerdir?

5.Kibrit ne zaman hayatımıza girdi?

6.İnsanları uzaya taşıyan teknoloji nedir?

7.Uzay boşluğunda ateş nasıl olur?

8.Günümüzde hangi yakıtlar kullanılıyor?sebebi nedir?

9.Ateşin tahrip ettiği ülkeler hangileridir?

10.Tuğla ne zaman kullanılmaya başlandı?

11.molotof  ilk ne zaman kullanıldı?

12.M.S Ateşi en etkili   kimler kullandı?

13.Ateşin silah olarak kullanılması ne zaman ve kimler başlattı?

14.Psikolojik silahlar hangileridir?

15.Psikolojik silahlar neden yasaklandı?

 

 

                                                                                            Zerrin AKDENİZ  Fen Bilgisi Öğr. 4.sınıf