DISCOVERY ARACI 34 dk

 

Bu film de uzay teknolojileri dalında gerçekleşen yenilikler anlatılmaktadır özellikle uzay mekiğinin yaptığı çalışmalar ele alınmıştır.

Bilim insanları özellikle ABD ve Rusya arasında başlayan uzay rekabeti ile uzaya gitme ve uzay ile ilgili çalışmalar gerçekleştirme noktasında oldukça ilerlediler. Eskiden beri yani aya ilk insan çıkışından bu yana ABD NASA bünyesinde birçok başarı kazandı. Bu başarıların yanın da başarısızlıklar da var ama NASA her zaman hatasını telafi etmiştir. Bu film de NASA’nın yaptığı uzay mekikler anlatılmaktadır.

Uzay mekiği büyük uğraşlar ve testler denemeler sonucunda hazır edilir. Fırlatılması için roketler kullanılır. Bu roketler sıvı hidrojen ve oksijenden oluşurlar ve mekiği belli bir mesafeye kadar gitmesini sağlar. Uzaya giden bir mekik orada bu yakıtı bir miktar suya dönüştürür. Bu suyun bir kısmını astronotlar içerken bir kısmı ise uzaya atılır. Geri gelme safhası son derece zordur. Uzay mekiği atmosfere girdiğinde yoğun bir karşı kuvvete maruz kalır ve bu kuvvete karşı koyması son derece güçtür. Mekiğin dış kaplaması bu tür dirence karşı koyabilecek şekilde tasarlanır. Bu yüzden pek bir sorun yaşanmaz.

Uzay mekiği her zaman tasarlandığı şekilde gitmeye bilir. 1986 yılında fırlatılan Çelıncır mekiği kalkıştan hemen sonra patlayıp yok oldu. Bunun dışında Kolombiya ekibi görev dönüşü atmosferde kayboldu sonra yanarak okyanusa düştü.

Bu film de ABD tarafından yapılan mekiğin insanlık için yaptıkları anlatılmakla birlikte Rusya’nın da insansız olarak gönderdiği ve başarılı bir şekilde görevini tamamladığı insansız mekiği de insansız uçan ilk mekik olarak tarihe geçmiştir.

 

AŞAĞIDAKİ SORULARIN CEVAPLARI FİLMİN AYRINTILARINDA VARDIR

  1. Bir mekik ne kadar yakıt tüketir?
  2. Bir mekiğin roketleri ne tür yakıtlardan yapılır?
  3. Çelıncır neden infilak etti?
  4. Uzay mekiğinin görevi nedir?
  5. İlk roket uçağı ne zaman yapıldı?
  6. Bir uzay mekiği nasıl fırlatılır?
  7. Mekik nasıl su üretir?
  8. Mekik dünyaya nasıl geri gelir?
  9. Mekiğin kaplaması nasıl yapılır?
  10. Rusya’nın astronomiye en büyük faydası nedir?
    Salih GÜLEN Biyoloji Eğitimi Yüksek Lisans Öğrencisi 2009  (Fen Bilgisi Öğretmeni)