GELECEĞİN ENERJİ KAYNAKLARI DENGEYİ TUTTURMAK

                             

          Enerji arzımızı ileri götürmek istiyorsak enerji talebini azaltmak buna başlamak için güzel bir noktadır ve Amerika birleşik devletlerinde bunu söylemek yapmaktan daha kolay görünüyor. Bu ülkede hayatlar büyük boy yaşanıyor, büyük evler, büyük arabalar işte bu tam Amerikan tarzı bir şey. Fakat yaşamlarımız büyüdükçe iştahımız ve enerji ihtiyacımızda artıyor. İlk olarak bu enerji talebinin aşağı çekmeden önce bu enerjiyi nasıl harcadığımızı bilmemiz gerekiyor. Herkes enerjiyi düşünmeden kullanmakta yemek yaparken, duş alırken enerji gün boyu bizimle birlikte ev ve işyeri enerji ihtiyacımızın % 40’dan sorumlu ve bunların çoğunluğu da elektrik formundan kaynaklanmaktadır. Enerji tüketimi genişleyen yaşam tarzından dolayı 1950 beri 3 katına çıktı ve evlerimiz % 150 büyüdü. Daha fazla eşya daha fazla elektrik kullanmamıza neden oldu. Bugün ortalama bir Amerikan evi herhangi bir zaman diliminde 25 fişe takılı cihaz barındırıyor geçmişte bu rakam sadece 2 tane idi. Elektronikten ev aletlerine modern Amerikan yaşam tarzı onlara bağlı bir hale geldi. Tüm dünyada bu rahat yaşam tarzını kullanmak isteyen gitgide büyüyen bir havuz var başka yerlerde bunlar artık bir gereklilik haline gelmiş durumdadır. Sorun şu ki yaşam tarzları sürekli değişiyor eğer herkes Amerika da ki gibi bir hayat sürse 5,4 dünyaya ihtiyacı duyulurdu. Bunun için bazı çözümler bulup yaratıcı olunmalıdır. Eğer Amerikalılar enerji tasarruflu ampul kullanırsa bu dünyanın enerji talebini yalnızca % 1 azaltırdı, büyük bir rakam gibi gözükmese de bu 23 termik santralin üretimine eş değer bir rakam, bunun yanında eğer elbiselerimizi kurutma makinalarıyla kurutmayıp asıp kurumasını beklesek bu bize 20 termik santrale eş değer bir enerji tasarrufu sağlar. İşte bu gibi değişiklikler büyük fark yaratıp küresel enerji dengesini lehimize çevirebilir.

       Hayatımızda fosil yakıtlar enerji ihtiyacımızın % 80ni karşılar ve bunların başında da kömür ve petrol gelir. Amerika da günde 3 milyar litre petrol kullanılmaktadır. 1,7 trilyon iyi petrol çıkarmamız 300 milyon yıl alıyor ve biz bu petrolü birkaç yüzyıl da bitirdik, ulaşılası petroller tükendi. Buda bizi başka zorlu ve uzak yerlere yönlendirdi. Petrol hala var fakat eskisi gibi değil eskiden 100 varil çıkarmak için 1 varil harcarken şimdi 20 varile 1 varil harcamaktayız bu bir yerde enerji üretmek için daha fazla enerji harcamak anlamına gelmektedir. Biz bu enerji talebini azaltsak bile bu sefer de kullanılan fosil yakıtlar doğanın dengesini bozmaktadır. Bu durumu düzelmek istiyorsak 2050 ye kadar fosil enerji kaynakları tüketimini %80 den % 15 e düşürmemiz gerekmektedir. Bunu yaparken de diğer enerji kaynaklarının da geri kalanını telafi etmek zorundadır. Amerika’daki enerji tüketimini azaltsak bile diğer ülkelerin önemini göz ardı etmemek gerekir. Çünkü dünya sahnesinde yeni oyuncular var ve bunların enerjiye açlığı artıyor. Çinin yeni enerji talebinde en büyük tüketici olacağı tahmin ediliyor. 1.3 milyar nüfusuyla enerji dengesini kaydıracağı belirtiliyor. Çin’deki bir enerji düşünce kuruluşu yöneticilerinden Peggy  liu göre enerjiyle savaşan bir dünya tasvir ettiğimizde çinin bu savaşın meydanı olduğunu söylemektedir. Nüfusun çok olmasından ziyade çok orta sınıfın bulunmasının sorun teşkil ettiği belirtiliyor Hindistan ve Orta Afrika’da da böyle durumlar olmakta ve bunlar da yeni enerji tüketiminde çini takip etmektedir.

Sorun fark etmeye başladık ve sorunu fark etmek ilk adımdır fakat kısmak bizi sadece bir yere kadar idare edebilir. Bunun için yeni kaynaklar bulmamız gerekir. Sınırsız kaynakları değerlendirmemiz bunun için bir çözüm oluşturabilir. Bu enerji kaynakları bize sandığımızdan daha da yakınlar. Saul Griffith e göre eğer dikkatle etrafımıza bakarsak çevremizdeki enerjiyi görürüz. Yenilenebilir enerjiden rüzgar teori olarak insanlığın bütün enerji talebini karşılayabilir. Güneş enerjisi ise sonsuza kadar enerji ihtiyacımızın 4000 katını temin edebilir. İşte burada sorun enerjiyi nasıl ihtiyaç olan yere götürebiliriz ve gerekli olan altyapı ve malzemeyi nasıl temin edebiliriz. Bilim insanlarına göre gelecek teki enerji ihtiyacımızın %70’ni güneş, rüzgar, nükleer enerjiden oluştuğunu düşünelim. Bunu yapmak için de 2050’ye kadar gerekli altyapıyı ve ihtiyaç duyulan malzemeleri yapmak için şimdiden başlamamız lazım. Bunu gerçekleştirmek Amerika birleşik devletleri ve diğer uluslar için mümkün olabilir.

İşte hepsi bu enerji orda bir yerde ve biz de ondan faydalanacak imkana sahibiz. Eğer enerji eşitliğini denkleştirmek istiyorsak hepimize iş düşüyor. Bilim insanlarına göre bunu başarmak mümkün gerçekten istersek bunun sağlayabiliriz. Bu kolay olmayacak eğer çocuklarımız ve torunlarımızın da bu hayatı bizim gibi yaşamalarını istiyorsak o halde doğru seçimleri yapmalıyız. Nihayetinde bu kalabalık ve küçük gezegen bizim sahip olduğumuz tek gezegen….

 

                 AŞAĞIDAKİ SORULARIN CEVAPLARI FİLMİN AYRINTILARINDA VARDIR.

 

1)    Enerji çeşitleri nelerdir?

2)    Modern Amerikan yaşam tarzının enerji ile alakası nedir?

3)    Yaptığımız davranış değişikliklerinin enerji talebine etkisi nasıl olur?

4)    Bir tabak biftek yemek neden bu kadar enerji gerektiriyor?

5)    Rüzgâr ve güneş enerjisi neden bu kadar önemli?

6)    Dünya sahnesindeki yeni oyuncuların enerji dengesine etkileri nelerdir?

7)    Kanada’daki petrolün özellikleri ve önemi nedir?

8)    Çin’deki enerji tüketim alanları nelerdir?

9)    Hindistan enerji dengesine etkisi neler olabilir?

10)  Çin enerji tüketiminde neden bu kadar önemli bir hale gelmiştir?

11)  Çevremizdeki araçların atmosfere bıraktıkları CO2 miktarları nelerdir?

12)  Yenilenebilir enerjinin ihtiyaç duyulan enerjiye katkısı neler olabilir?

13)  Yenilenebilir enerjiyi nasıl kullanabiliriz?

14)  Enerji eşitliğini denkleştirmek için neler yapılmalı?

15)  Yenilenebilir enerji kaynaklarının dağıtımındaki problemler nelerdir ve nasıl çözülebilirler?

16)  Fosil yakıtlar olmadan enerji talebimizi karşılayabilir miyiz?

17)  Petrol çıkarmak neden bu kadar zor bir hale geldi dünyada ne kadar petrol kalmış olabilir?

      18-)Doğum oranı ve enerji tüketimi arasındaki ilişki ne olabilir?                                                                                                                     

                                                                    ŞENOL OKAY

                                                                EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ 4.SINIF