>

                                                                 Gezegenimizin Ölümcül Koşullarında Yaşayan Sıra Dışı Canlılar Ve Uzayda Olası Canlıların Yaşam Alanları  45 dk

  İnsanoğlu bin yıldır gökyüzüne bakarak dünyadan başka yerde hayat olup olmadığını merak etmiştir. 20-30 yıl öncesine kadar dünyadan başka yerde canlıların olmadığına inanılıyordu. Sonra biyologlar dünyanın en zor koşullarında yaşayan canlıları araştırmaya başladılar. En karanlık yerlerde yaşayan canlılara rastladılar. Bunlar ekstramofil canlılardır. 1999’da Antarktika’da bir kaya parçasında 2m derinlikte canlılar bulunmuştur. Bunlar -56 derecede yaşıyorlar.

  Dünya yıllarca kozmik ışınlara maruz kalmıştır. Bir adamı hidrojen, metan, sülfür elementlerini kullanarak elektrik akımı vererek aminoasit elde etmiştir. Aminoasitler canlıların yapıtaşıdır. Bu durum o dönemde canlının oluşmasını kanıtlar. Yıldırımlar dünyada hayatı başlatmıştır. Diğer gezegenlerde de hayatın olabileceğini gösterir.

  Mars en çok incelenen gezegendir. Gezegenler içinde Mars atmosfer, yer şekilleri volkanlarıyla dünyaya en çok benzeyenidir. Asteroitler Mars’ın yüzeyini bombalar. Mars’ta su olduğuna dair izler var. Yerin altında sıvı su var. Burası tuzludur. Burada yaşayacak canlıların dünyadaki tuzcul canlılara benzemesi gerekir. Araştırıcılar tuzcul olan Ölüm vadisine gidiyorlar. Tuz tabakasının altında yeşil yosun tabakasına rastlanıyor. Mars’ta volkan bulunuyor. Araştırıcılar dünyadaki mağaralara gidip inceleme yapıyorlar. Mağara duvarlarında minerallerden beslenen canlılar bulunur. Burası ışık görmüyor.

  16 milyon önce bir asteroit Mars’a çarptı. 2 kg kaya parçasını uzaya fırlattı.Bu kaya parçası dünyaya ulaştı, Antarktika’ya düştü. NASA’da çalışanlar kayada bakteri fosili izini buldular. Bu da Mars’ta hayatın olacağı anlamına gelir.

  Bir çok gezegen araştırılıyor. Her gezegenin farklı koşulları var. Astrobiyologlar bu koşullara benzeyen yerleri dünyada bulup inceliyorlar. Bu ekstrem koşullara uyum sağlamış canlılara rastlıyorlar. Bu durum diğer gezegenlerdeki ekstrem koşullara uymuş canlıların olabileceğini akla getiriyor.

 

Aşağıdaki Soruların Yanıtı Filmin Ayrıntılarında Vardır.

1-) Hangi gezegende ilk defa göl bulunmuştur?

 

2-) Titan’da bol miktarda kimyasal madde bulunmuştur. Dünyada nerede kimyasal madde seven canlılar bulunmuştur?

 

3-) Dünya’da maden ocaklarındaki sülfür ile beslene canlılar hangi gezende yaşama ihtimali vardır?

 

4-) Kırmızı gezegen olarak nitelendirilen Mars hangi gezegen olduğuna inanılıyor?

 

5-) Hangi yılda bir uydu aracı Mars’a gönderildi?

 

6-) Hangi gezegenler daha çok sıcak kalır?

 

7-) Jüpiter’in iklimi nasıldır ve hangi kimyasal maddeler bulunur?

 

8-) Neden yaşamın en çok Mars’ta olduğu düşünülmüştür?

 

9-) Hangi gezegene bir araç gönderilip buz delinip altındaki suda canlılar incelenecektir?

 

10-) Radyasyona dayanıklı canlılar var mıdır?

 

FATMA DURUŞ 07010002023 BİYOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ 4.SINIF