Hayvanlarda Duygusallık, Annelik Ve Oyunların Bilimsel Açıklamaları

 

1966 da araştırmacılar şempanzeyi işaretlerle nasıl konuşması gerektiğini anlattı.

Kelime dağarcığı 200ün üzerinde kelime biliyor duygularını temel olarak hareketleri ile ifade ediyor.Bir şempanze başka bir şempanzeye işaret dilini öğretti.

Bu türler arası sohbeti iyice geliştiriyor ama insanların bunu anlaması zorlaşıyor. İster sıcakkanlı ister soğukkanlı olsun bütün havyanlar aynı duyguları yaşıyor. Korku sevgi omurgasızlar daha duygusaldır. Mürekkep balığım ahtapot gibi… Ahtapot duyarlı insana benzer kızdığımızda yüzümüz kızarır mutsuz olduğumuzda yüzümüz solar onlarda da bütün vücudu kaplayan derinin rengi değişir. Ahtapota yaklaşırsanız rengi bembeyaz olur sonrasında mavi mürekkep bırakması korktuğunu gösterir korku evrenseldir.

Hiç bir şeyden korkmasak bu kendimizi tehlikeye atacağımıza gösterir.

 

 Araştırmalar maymun ve insanda beyinlerde ki aynı kısmın uyarıldığını gösterir.

 

Bir anneyi yavruya bağlayan hayata kalması için çok önemli bir avantajdır. Memelilerin temel davranışı anneliktir. Aslında bir yavru annesinin yüz ifadesinden karşılaştıkları şeyin tehlikeli olduğunu öğrenir. Yavrular sıra dışı ve çabuk öğrenirler. Bu da bizim hayata uyumumuzu kolaylaştırır. Yavrular ilk başta savunmasızdır. Anneler bu yüzden vardır. Anneler bize rehberlik eder ve buda bizim başımızı belaya sokmamızı engeller.

 

Anne ve bebeğin birbirine yakın hissetmesi için bir madde salgılanır bu madde morfine çok benzer.

Filler iyi annelerdir. Fil lideri eko 2 ay sonra doğum yaptı bu erkek yavru ayakta durmakta zorlanıyor ve dizleri üstünde sürükleniyor. Fil sürüleri yemek bulmak için yürüyordu yavru onları takip etmekte zorluk yaşıyordu. Sürü onu bırakıp bırakmama konusunda kararsız kaldı. Anne Eko yavruyu ayağa kaldırmaya çalıştı.

Ama pek başarılı olamadı. Çünkü yavru düşüp durdu. Ama birkaç denemeden sonra yavru önce ayakta durmayı sonra yürümeyi başardı. Eko 50 yaşında bir anneydi ve bunu başarmıştı.

Memelilerde en önemli şey ilgidir.

 

Sasimi de bir cüce şempanze öksüz olan diğer şempanzeyle kavga etti. Annesi geldi ve öksüz olan şempanzenin elini ısırdı. Bu bütün canlılarda ki annenin önemini gösteren açık bir örnek aslında.

 

Oyun oynamak mutlulukla ödüllendirilmiş. Hayvanlar haz aldıkları için oyun oynarlar. Oyun iletişim için kendini korumak için çok gereklidir. Oyun hayatın getireceği tehlikelere bir önlem almadır.

 

 Aşağıdaki soruların cevapları filmin ayrıntılarında vardır.

1.Hayvanlarda oyun neden çok önemlidir?

2.Anne Eko kaç yaşındaydı?

3.Eğitilen şempaze kaç kelime biliyor?

4.Anne şempaze öksüz şempazeyi nasıl cezalandırdı?

5.Anneyle yavruyu birbirine bağlayan nedir?

6.Anneliğin yavruya ne gibi bir faydası var?

7.Ahtapot neden mavi mürekkep bırakıyor?

8.Ahtapot neden bembeyaz oldu?