HAYVANLARIN SAKLI DÜNYALARI (41 DAK) FİLMİN ÖZETİ

 

 

 

               Kuşlar, böcekler ve diğer canlılar birbirlerini besin ihtiyacı, üreme ve korunma için sürekli kullanırlar ve hatta kandırlar. Belgeselde onların kovalamaca ve kandırmacaları ile dolu yaşantılarını izleriz. Bu döngü içinde yaşayan pek çok canlıyı örnek verebiliriz. Gölde yaşayan acı balığın yumurtalarını midye içinde korumaya bırakması, bombardıman sineğinin arılara kurduğu hain tuzak, tırtılın salgıladığı kimyasallar ile kendini karıncalara besletmesi ve onları kandırması, bir saz kamışçını yuvasını gözleyen guguk kuşunun yumurtasını kamufle ederek yuvaya evlatlık bırakması, fregat kuşlarının sümsük kuşlarına uyguladıkları çirkin taktikler, sarıca arısının yaprak pirelerini antenleriyle gıdıklayarak şekerli sıvıyı salmalarını sağlaması, dramatik bir oyuncu olan Domuz burunlu yılanın ölü taklidi yaparak düşmanlarından korunması… gibi daha birçok örnek verebiliriz.

             Ayrıca belgeselde yağmur ormanlarının geçmişi anımsatan üç değerli evrimsel canlısının yaşam şekilleri hakkında bilgi ediniriz. Tamandua, armadillo ve tembel hayvan. Armadillolar, çok çeşitli yiyeceklerle beslenir, böcekleri ve küçük omurgasızları avlar. Ayrıca ağaçlardan düşen meyveleri yer. Değişime kolay ayak uydururlar. Tamanduaların yiyeceği daha sınırlıdır. Pençeleriyle karınca ve termit yuvalarını açarak uzun dişsiz ağzını içeri sokar ve diliyle dakikada 160 kez yalayabilir. Tembel hayvan, ağzında ki birkaç dişle yediklerini çiğneyebilir. Tutunmaya elverişli pençeye benzeyen elleri bulunur. Suda çok rahat yüzer. Ve yağmur ormanlarının yok olma tehlikesi bu türleri zorda bırakıyor. Onlar burada ki yerlerinden yıllardır hiç vazgeçmediler. Gelmiş geçmiş en garip memeliler bunlar. Doğanın saklı dünyasında onlardan öğrenecek daha çok şey var.

Kara kurbağası dişilerine karanlıkta ses çıkararak kur yapar. Dişi bu sese doğru ilerler. Küçük erkek büyüğü kadar iyi ses çıkaramaz. Büyük erkeğin yanına yaklaşır. Dişi büyüğüne yaklaşmadan dişinin önünü kesiyor.

 Dişi balık yumurtlamak için midyelerin yanına gidiyor. Kabuğu biraz açık olan midye kımıldamıyor. Balık yumurtalarını kabuğun içne bırakıyor daha güvenli olduğu için. Sonra yavru balıklar midyeden çıkıyor.

 Bonbardıman sineği, bir zehirli arı kolonisinin kuma kazıdığı küçük çukurluklar üzerinde uçuyor. Arı yuvasına polen götürüyor. Yumurtasını polenin üzerine bırakıyor. Bombardıman sineği burayı hedef alıyor. Arı yuvadan ayrıldıktan sonra, bombardıman sineği yumurtasını bir bomba gibi yuvaya fırlatıyor. Arı yumurtası çatladığında larva polenin üzerinden besleniyor. Sinek kurdu da yavru arıyı yiyerek beslenir. Sonra sinek yuvadan çıkar.

 Karıncalar da arılar gibi çalışkan. Tırtılın kışın barınabileceği bir yere ihtiyacı vardır. Tırtıl ile karınca arasında hiçbir benzerlik yoktur. Tırtıl, karınca yavrusu gibi kokacak bir kimyasal salgılıyor. Karınca da buna kanıyor. Karınca, yavrusu sandığı tırtılı yuvasına taşıyor. Karınca yumurtalarının ve larvalaının saklandığı özel bir oda var. Larva buraya taşınıyor. Tırtıl büyüyor ve yuvadan yetişkin bir kelebek olarak çıkıyor.

 Bir saz kamışçısı sazlıklar arasında yırtıcıların ulaşamayacağı şekilde bir yuva yapmıştır. Yuvada yumurtalarını bırakmıştır. Sazlıkların yakınında bir guguk kuşu yuvayı gözetliyor. Guguk kuşu yuvanın boş kaldığı sırada saz kamışçının yumurtasından bir tanesini çıkarır.  Çıkardığı yumurtanın yerine kendi yumurtasını bırakıyor. Saz kamışçısı yuvaya döndüğünde yumurtaları fark etmiyor. İki hafta sonra ilk önce guguk kuşu yumurtası çatlıyor. Civciv çok zayıf olmasına rağmen içgüdüsel olarak diğer yumurtaları yuvadan atıyor. Böylece ilgiyi kendi üzerine toplamış oluyor. Saz kamışçısı bu yavruyu tanıyamıyor. Sonbaharda guguk kuşu Afrika’ya uçacaktır.

 Bir kelebek türü tehlike anında arka kısmında sahte antenlerini sallıyor. Düşmanını şaşırtıyor. Böylece başını ve hayatını kurtarıyor.

 Aç bir yılan yiyecek için gezerken domuz burunlu yılan ölü taklidi yapıyor. Aç olan yılan yaklaştıkça can çekişiyormuş gibi davranır.

 Bir kuş türü böcek yemek için yumurtalarını yalnız bırakıyor. Aç bir su yılanı yuvayı görüyor. Kuş durumu fark etti. Yılan kuştan daha yakın yuvaya. Kuş kanadı kırık numarası yapıyor. Yılan da bundan faydalanmayı düşünüyor. Kuşa yöneliyor. Böylece yuvadan uzaklaşmış oluyor. Kuş, yılan yaklaştığında uçuyor.

 

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır

1)       Kara kurbağası dişilere nasıl kur yapar?

2)       Küçük erkek birey  dişiyi nasıl kandırır?

3)       Dişi balık yumurtlamak için nereyi seçiyor?

4)       Bombardıman sineği yavrusu için nasıl bir yol izliyor?

5)       Bombardıman sineği neyle beslenir?

6)       Tırtıl karınca yavrusuna benzemek için nasıl bir yol izliyor?

7)       Guguk kuşu nasıl bir strateji izliyor yumurtayı yuvaya bırakmak için?

8)       Guguk kuşu yavrusunun diğer yumurtaları yuvadan atması nasıl açıklanır?

9)       Kelebeğin bir tehlike anında sahte antenlerini çıkarmasının avantajı nedir?

10)   Domuz burunlu yılan nasıl düşmanından kurtuluyor?

11)   Canlılar ne gibi durumlarda hileye başvurur?

12)   Kuşun yuvayı yılandan kurtarmak için izlediği strateji nedir?

 

 

 

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntıların da Vardır:

 

 

  1. Hayvanların birbirlerini kandırma taktikleri nasıl işler?
  2. Evrim merkezine dönüşen yağmur ormanlarında yaşayan geçmişin baş kahramanlarının yaşam şekilleri nasıldır?
  3. Edentat ne demektir?
  4. Fregat kuşlarının sümsük kuşlarına uyguladığı çirkin taktik nasıldır?
  5. Bitkilerde görülen en karmaşık hileler nelerdir?
  6. yağmur ormanlarının yok olması bu evrimsel canlıları nasıl etkiler?