Kamp Malzemeleri Teknolojileri 45 Dakika

 

       Lösemite ulusal parkında bulunan el kap itan adında dik yamaçlarda çadır kuracak hiçbir yer yok ama yeni bir tür alet olan yerden doksan metre yukarda bir kamp oluşturmaya yardım ediyor.

Alimünyum dan yapılmıştır. Gün boyunca geçici barınak dengede durması için bu alet orta noktaya bir yere sabitlenir. Ama yerleştirdikten sonra üzerinde yemek yenilebilir ve üzerinde dinlenebilir. Dünyanın bir ucunda Everest tepesi bulunur. 8850 metre yüksekliktedir. Dünyanın en büyük dağıdır. Dağcılar yolculuk sırasında iklime bağlı olarak kademeli olarak kamp kurarlar. Daha alçaktaki kamplar tırmanıcılar daha geniş yemekleri ve daha rahat atmosferin tadını çıkarıyorlar. Ancak daha yüksekteki tırmanıcılar bu şekilde rahat değildir. Daha yükseklerde tırmanıcılar için daha alçak çadırlar kullanılır. Çaprazlama geçen alimünyum dan direkler sert esen rüzgârlara dayanıklıdır. Ve yırtılmasını önlüyor. Çadırın üstünü kaplayan naylon yapı yağmurun ve karın içeri girmesini önlüyor himalayalar da donmayı önlemek için bütan ve propan kartuşlar kullanılır. Uyku sırasına geldiğinde ise hayatta kalmak için uyku tulumları kullanılır. Bu uyku tulumları kas tüyü hava yalıtımı sağlandığı için en iyi uyku tulumu kas tüyü naylon ve rüzgâr geçirmeyen ve nefes alabilmesi, bir kumaş arasına yerleşiyor. Buharlaşmaya izin verdiği için dağcıların kuru kalmasını sağlıyor. En son kamp teknolojilerinde en önemli gelişme iletişim kabiliyetleridir.

        

1924 yılında İngiliz keşif ekibi Everest e tırmanmışlar dır. Bu tırmanıcılar dağın zirvesinde kaybolmuşlar. Ve bunların zirveye ulaşıp ulaşmadığını öğrenmek için günümüzde mevcut olan kamp teknolojileriyle donattıktan sonra araştırmak için Everest e çıkılmıştır. Çinli bir araştırmacı çok eski bir ceset gördüğünü söyledi.  Araştırmaya giden araştırmacılar birkaç cesetle karşılaşmışlardır. Modern kişilere benziyordu. Giydiği kıyafetlerden belliydi. Cesedi bulan kişi ve ölen kişinin kıyafetleri kıyaslandığında çok yetersizdi.

 

         Amerika da ki batıya göç yeni kamp teknolojileri ise ilkel adam her gün hayatta kalma mücadelesi vermek zorundaydı 1991 de Alpler de 5000 yıllık bir ceset bulundu. Yapılan inlemeler de buz adamın donanımlı olduğunu gördüler. Samandan bir pelerin ve ayı derisinden bir şapka giyiniyormuş. Botları ise yalıtım için çimenlerle doldurmuştur. Yanında ise bir sırt çantası vardı ateşi yakmak için gerekli malzemeler vardı. Günümüz kibritlerin atası bir İngiliz chon valger dır 1803’te Amerika’nın en ünlü kâşifleri marly ve vlim chlor başkan thames için bir keşfe çıktılar. Nehirler boyunca teknelerle yolculuk ettiler. Sonunda Pasifik okyanusa yapılan yolculukta 2 sene boyunca kamp yaptılar. Yüzbaşı lois tarafında yapılan malzemeler arasında 137 metrelik bir kumaş vardı. Kumaş bezir yağı ile kaplanıp su geçirmez hale getirecek ve çadır olarak kullanılacaktı.

 

         1861 de amerikan iç savaşı başladı. İnsanların çoğu kalıcı olarak kampçı kalmak zorunda kaldı. Kuzeyin ihtiyacı olan en iyi şekilde tedarik edildi. Askerlerin her birine A biçimli bir çadırın yarısı veriliyordu. Geceleri bu yarımlar birbirine bağlanarak çadırları ortaklaşa kullanıyorlardı. Güney askerlerin kampları daha sadeydi. Daha hafif yolculuk ederek neredeyse her zaman ormanın içindeydiler. Ve böylece ateşe ve suya daha yakındılar. İç savaşı takip eden yıllarda William ve murray vahşi doğadaki kitap ile ilgili binlerce insan için kamp yapmaya teşvik etmiştir. Yapılan kamplarda herkes kendine göre çadır yapmıştır. 1880 yılında ortaya çıkmıştır kam bas muşamba içlerinden en çok kullanılan çadırdı. Uyku için ise hayvan derisini ters düz ederek dikilmiştir dikişli biraz farklıdır insan üst kısmandan ancak içine girebilir. Bunlara göre kas tüyü hepsinden daha iyiymiş.

 

         Kamp için çok önemli bir malzeme İsviçre de bulundu. 1884’te carlı oirli’nin İsviçre ordusu için bir bıçak icat edildi. İsviçre ordusu çakısı büyük ihtimalle ilk yüksek teknolojilerin arasındaydı. Küçük bir alet olarak birçok amaca hizmet ediyordu. Kamp için güvenilir bir ışık kaynağı gerekirdi. Parlak ışık yayan bir lamba işine girdi. İlk tasarımı kavisli bir lambaydı. Clamının fikri şöyleydi yakıt kısmına hava pompalanır ve yapılan basınç yardımıyla yukarı gaz çıkıyordu. Yanıcı uçta ise torlyon bezi suni ipekten yapılmıştır bu da parlak bir ışık vermesini sağlıyordu. Başka bir bilim adamı ise satına bilir bir araba geliştirdi. Birinci dünya savaşın sonunda otomobil kampçılığı yükselişe geçti. Orta sınıf Amerikalıların hepsi arabaların yolların sonuna ve daha ötesine götürdü. Daha sonra taşınabilir. Bir kamp ocağı geliştirdi. Geliştirilen bir kamp ocağı basit bir lamba mantığıyla çalışıyor. Yakıt olarak benzin kullanıyor.1935 yılında clam’ın otomobil kampçılığı ile ilgili bir rehber kitabı yayınladı. 2. dünya savaşında sonra yeni kamp malzemeleri teknolojileri geliştirdi. Clamın askerler için yeni geliştirilmiş bir ocak geliştirdi. Bir milyonun üzerinde lamba çıkarttı. 1938 de sentetik fiber naylonu çıkarttı. Paraşüt kullanmak için kullanıldı. Savaş sonrası yenilikler 2. dünya savaşından sonra Amerika yükselişe geçti. Genellikle kampçılar kamp yerini araçlarına yakın bir yerde kuruyorlardı. 1952 de ilk alüminyumdan bir sırt çantası çıkartıldı. 1970’te ise cinsbort kubbe şeklinde çadır geliştirdi. Diğer çadırlara göre rüzgâra daha dayanıklıydı. Çok önemli kamp malzemeleri daha küçük hale geldi. Yiyecek maddeleri bile hafifledi. Bu yiyecekler daha uzun muhafaza edilmesi için dondurularak kuruttular. Dondurularak kurutulmuş yiyecekler için her zaman taze su gerekir.  Şişelenmiş kaynak suları sağlıklı gibi görünen bu sular bağırsaklarda korkunç bir hasara yol açan bir parazit içerir. Bu parazit türü olan chordın insanlarda aşırı derecede kilo kaybına neden oluyordu. Yakın zamanda insanlar bu suyu kaynatarak veya küçük iyot tabletleri suya ekleyerek sağlıklı bir su kullandılar.

 

       1960 da ise korteks kumaşı geliştirdi. Su geçirmeyen ve buharlaşmaya izin veren bir kumaş geliştirdi. Buda terlemeyi önlüyor. Bu geliştirilmiş kumaşlar ordu için çok önemlidir. Eski çadırlar tam iç savaş teknolojisiydi. Yeni çadırlar dört mevsim kullanılabilen öreke çadırıdır dakikalar içinde kurulabiliyordu. Günümüzün çantaları ayarlanabilir, hafif plastik çerçeveli omuz kısmında bel ve göğüs kısmında destekler bulunuyor.

 

       Kalite test çalışmaları ise 1971 yılında başlandı. İlk test olarak uyku tulumlarının rahatlıklarına baktılar.1980 de ise çadırları test etmeye başladı. Eğer bir rüzgâr bir çadırı söndürecek olursa bu bize pek bir koruma sağlamayacaktı.   Birçok dağcı cipi kullanıyordu yönlerini bulmak için. Sonuç olarak yıllar geçtikçe günümüz kamp teknolojilerin malzemelerinde daha kalite ve kullanılır hale geldi.

 

                   Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Mevcuttur.

                                                                                                                   

1.       İlk kibriti bulan kişi kimdir?

2.       Daha yüksek yerlerde neden daha alçak çadır kurarlar?

3.       Günümüzdeki ve geçmişteki uyku tulumların özelikleri nasıldır?

4.       Kamp kurmak için kamp yapan kişinin yanında götürmesi gereken gerekli malzeme neler olmalıdır?

5.       Eski zamanlarda kullanılan çadır türleri nasıldır? En çok kullanılan çadır türü hangisidir?

6.       willim clamin nasıl bir lamba türü icat etti ve bu lamba nasıl çalıştığını kısaca anlatınız?

7.       Kaynak su olarak bildiğimiz suların içinde en çok rastlanan parazit hangisidir? Ve insanlara bulaştıktan sonra insan da ne gibi belirtiler görülür?

8.       İkinci dünya savaşından sonunda nasıl kamp malzemeleri teknolojiler gelişti?

9.       Yiyeceklerin daha uzun muhafaza etmek için neler yapılmalıdır?

10.   Kalite test çalışmalarına kaç yılında başlandı?

11.   Günümüz çantaların özelikleri nasıldır?

12.   Yüksek kesimde gazın sıvı hale gelmemek için kullanılan kartuşlar hangileridir?

 

Fikriye YAŞAR EĞİTİM BİYOLOJİ 4.SINIF