UZAYDA, YER KÜRESİNDE VE HER YERDE KÜTLE ÇEKİMİ NEDİR? NE İŞE YARAR? 43 dk

 

Bu film de Uzayda, Yer Küresinde ve Her Yerdeki Kütle Çekimi hakkında hazırlanan veriler ele alınmıştır.

Kütle çekimi evrende her şeyi oluşturan bir güçtür. O güç bizi yer küresinde tuttuğu gibi gezegenleri, yıldızları asteroitleri ve galaksileri oluşturur. Hemen hemen her gün her saniye bu gücün etkisindeyiz ama sanırım bu gücü pek önemsemiyoruz. Ama bazı bilim insanları bu gücü oldukça önemseyip evrenin oluşumu, doğal dengenin nasıl olduğu ve her şeyin nasıl yaratıldığı konusunda sahip olunan merakları gidermek için uğraşıyorlar.

Kütle çekimi temel olarak iskeletimizin oluşumunu sağlar, kan hücrelerinin oluşumunu sağlar, doğumu ve ölümü bile düzenleyebilen bu güç insanın sahip olduğu her şeyin her sistemin bir dengede olmasını sağlar. Sadece insanlar üzerinde etkili değildir bu güç galaksiler sistemler ve tüm evren üzerinde de aynı etkiye sahiptir. Bir uydunun gezegeni arasındaki ilişki, bir sistemde gezegenlerle yıldız arasındaki denge ve tüm evren arasındaki dengede yine kütle çekimi ile ilgilidir.

 Newton’ un ilk buluşları ile yani farklı ağırlıktaki iki cismin yükseklikten bırakılınca aynı hızla yere düştüğü buluşu ve ayrıca kütle çekiminin sahip olduğu dalga özellikleri ile ilgili geliştirdiği bir denklem sonraki bilim insanlarına bir ışık olmuştur. Einstein Newton’un bu buluşlarını geliştirerek hem evreni anlamamızı hem de yeni keşifler yapılmasına yol açtı. Bilim adamları kütle çekimi hakkında yapılan tüm çalışmalar neticesin de evrendeki kütle çekimini belki kontrol edebileceklerini ileri sürmekteler. Yani olası bir sonda dünya beli güneş arasında bir yeni denge sağlanabilir umudu ile çalışılmaktadır. 

 

AŞAĞIDAKİ SORULARIN CEVAPLARI FİLMİN AYRINTILARINDA VARDIR

1.       Kütle çekimi nedir?

2.       Kimler kütle çekimi yaratır?

3.       Kütle çekiminin faydaları nelerdir?

4.       Farklı kütledeki iki cisim aynı hızla mı düşer?

5.       Ay dünya üzerine neden düşmez?

6.       Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kaç dakikada varırız?

7.       Dünyanın kütle çekiminden kurtulabilir miyiz?

8.       Sıfır G uçuşu nedir?

9.       Düşen bir varlık neden ağırlıksız olduğunu zanneder?

10.   Kütle çekiminin olmadığı bir yerde ne tür sorunlar yaşarız?

11.   Kütle çekimsel dalga nedir?

12.   Kütle çekimsel dalga nelerden etkilenir?
Salih GÜLEN Biyoloji Eğitimi Yüksek Lisans Öğrencisi 2009  (Fen Bilgisi Öğretmeni)