MADAGASKAR HAYVANLARI(30 DAKİKA)

 

    Burası Madagaskar Adası.Milyonlarca yıl önce bu topraklar, uzun bir evrim sonucunda zengin bir doğal yaşam çeşitliliğine sahip olmuş.Bu filmdeki amaç adada doğal yaşama en mükemmel şekilde uyum sağlamış hayvanı bulmak.Madagaskar ormanı içerisinde birçok canlıyı barındırdığı gibi dikenli birçok ağacıda barındırıyor.

    Lemurlar;maymunsu canlılardır.Bu primatlar sadece Madagaskar ve çevre adalarda görülür.Burada maymunlar gibi diğer primatlar barınmadığı için içinde bulunduğu çevrede özgürce ve rekabet olmadan yaşıyorlar.Madagaskar'da 85 tür lemur bulunuyor.Bunlar içerisinde en bilineni ‘’Sifakalar’’

    ‘’Sifakalar’’ dikenli ve çatallı ağaçlar arasında çok rahat hareket ediyorlar.Bunun sebebi ayaklarının ve ellerinin kalın deriden oluşmasıdır.Uzun ve güçlü kolları sayesinde daldan dala atlayabiliyorlar ve ayrık baş parmaklara sahiptirler.Çevik olmalarındaki en büyük sebep uzun kuyrukları sayesinde kurdukları dengeleri. Lemurlar 10m ye kadar sıçrayabiliyorlar.’’Sifakalar’’ ki ayak üzerinde uzun mesafeler alan ender primatlardır ve onlara dans eden  lemur adı verilmiştir.

     Madagaskar adası oldukça sulak bir yerdir.Tropik yağışlar nedeniyle yağmur mevsimi boyunca ayda ortalama 2m lik  yağış aldığı bilinir.Kaynak ve akarsular azgın bir akarsuya dönüşüyor.Sıcak ve yağışlı iklimi nedeniyle Madagaskar çok çeşitli yaşam türlerine sahip.Bu ada tüm dünyada bulunan canlı türlerinin %5 ine ev sahipliği yapıyor.

    Evrimsel ve coğrafi izalasyon nedeniyle bu adada bulunan canlıların %80i dünyanın hiçbir yerinde bulunmuyor.

    Dünyada 160 çeşit Bukalemun bulunmakta ve bunların yarısından fazlası madagaskara ait türler.

    Panter bukalemun;orman zemininde yaşar.Parlak renklere sahiptir.Onu diğer sürüngenlerden ayıran en büyük özelliği gözlerini 360 derece çevirebilmeleridir.Bukalemunlar olağanüstü tırmanıcılardır ancak yavaş hareket ederler.Avlanma sırasında yıldırımdan daha hızlı olurlar.Saniyenin küçük bir parçasında uzun yapışkan dillerini avına doğru fırlatırlar.Dillileri boylarından uzun ve çeneleri güçlüdür.Panter bukalemunun en büyük özelliği türünden başka bir erkekle karşılaştığı zaman kendini 3 kat şişirmesi ve renk değiştirmesidir.Deri değişik pigment hücreleri ile kaplıdır ve bu hücreler genişleyip büzülerek onun renk değiştirmesini sağlar.Kırmızı ve Turuncu olanlar saldırgan renklerdir.

    Sıradaki canlı başları kopsa bile bir nükleer felaketten sonra yaşayabilen hamamböcekleri. Hamamböcekleri genelde tıslarlar ve 400 milyondan beri yeryüzünde varlar.İsimlerini savunma mekanizmalarından alıyorlar.Bir avcı tarafından tehdit edildiğinde bunu hissederler,gövdelerinde bulunan hava oluklarından dolayı en ufak bir titreşimde dahi savunmaya geçerler.Ayaklarında bulunan küçük dikenler sayesinde her yeri gezerler.Geçmişte hamamböcekleri depremi öngörmek için kullanılıyorlardı.

    Bu adada geceye özgü hayvanlar barınmakta.Meyve yarasası;Kanat açıklıkları120 cm ye ulaşmakta.Bütün günlerini ağaçta tüneyerek geçiriyorlar.Koku ve görme özellikleri oldukça gelişmiştir.

    Yaprak kuyruklu geko;bunların en büyük özelliği de ormanda çok güzel kamufle olmalardır.

    Dişi domates kurbağası;Bu kurbağalar bütün kuzey batıda bulunurlar ve bir avcı tarafından tehdit edildiğinde mukus salgılıyorlar.Bu kurbağalar diğer kurbağalardan farklı olarak orman zemininde yaşıyorlar.Bu kurbağa madagaskara özgüdür ve böceklerle beslenir.

    Madagaskar Afrikanın doğu kıyısından yaklaşık 160 milyon yıl önce ayrılmış ve dünyadaki 4. En büyük ada.Uzun izalasyon süresi boyunca doğal yaşam çok zenginleşmiş ve çok çeşitliliğe sebep olmuştur.

     Adada en fazla adaptasyonu sağlamış canlı karınca aslanıdır.Karınca Aslanı;Larvası merhametsiz bir  avcıdır.Bu canlı kumun içinde bir çukur kazar ve iç duvar mükemmel bir biçimde konumlanana kadar devam eder ve bu çukur çökecek kadar eğimli olmamalıdır.Daha sonra saklanır.Dikkatsiz bir karınca çukura düşerse kaçması imkansızdır.İç duvarlardaki en ufak bir hareket zeminin kaymasına yol açar.Karınca dışarı çıkmak için çabalarken karınca aslanı duvarın altını boşaltarak karıncanın çukurun dibine doğru kaymasına yol açar.Çukurun dibine düşünce onu kıskaçlarıyla yakalar ve zehirler daha sonra karıncanın bütün vücut sıvılarını emerek avı dışarı atar ve diğer avı beklemeye başlar.Daha sonra pupalaşıp kanatlanarak bir yetişkine dönüşür ve koloni kuracağı bölgeye yerleşir.

 

 

 

                    Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır

 

  1. Madagaskar Adası nerede bulunur?
  2. Madagaskar adası nasıl evrelerden geçerek bir yaşam çeşitliliğine sahip olmuştur?
  3. Filmdeki amaç nedir?
  4. Madagaskar adasındaki Lemurların yaşayış şekli nasıldır?
  5. Madagaskar adasında kaç çeşit Lemur vardır?Sifakalar hakkında bilgi veriniz.
  6. Madagaskar adasının coğrafi koşulları nelerdir?
  7. Panter Bukalemunun genel özellikleri nelerdir?
  8. Hamamböceklerinin savunma mekanizması nasıldır?
  9. Hamamböceklerinin geçmişte kullanım amaçları nelerdir?
  10. Madagaskar adasındaki gece hayvanları hangileridir?
  11. Madagaskar adasına en fazla adaptasyonu hangi canlı sağlamıştır?
  12. Dişi domates kurbağasını diğer kurbağalardan ayıran özellik hangisidir?
  13. Madagaskar adasında en güzel kamufule yeteneğine hangi canlı sahiptir?
  14. Karınca Aslanı Larvasının yaşam döngüsü nasıldır?
  15. Karınca Aslanı Larvasının av taktiği nasıldır?

                                                                

                                                               DAMLA TOPCU EĞİTİM BİYOLOJİ 5.SINIF