Modern Mucizeler Gelişmiş Teknolojisi

FİLMİN ÖZETİ   49:17 dk

Bu filmde birkaç değişik konu birden ele alınmıştır. İlk olarak yakıt konusu üzerinde durulmuştur. Ülkelerin petrole olan bağımlığını azaltmak için hidrojen ile çalışan arabalara ağırlık verilmeye başlandı.  Tüm araba üreticilerinin şuan hidrojen yakıt teknolojisi üzerinde çalışıyor. Bu teknoloji önümüzdeki  15 ile 30 yıl içinde petrol ile çalışan araçların yerine geçecektir. Hidrojen arabanın arkasında bulunan bir depoda depolanır. Arabanın ön kısmında ise yakıt pili bulunur. Yakıt pili elektrik üretmek için oksijen ile hidrojeni birleştirir ve arabayı hareket ettirir. Hidrojen ve oksijen sağlandıkça yakıt pili elektrik üretmeye devam eder.  Hidrojen arabanın arkasındaki depoda yer alırken yakıt pili arabanın ön tarafında bulunur. Hidrojen ile oksijeni birleştirerek elektrik elde eder ve bu elektrikte arabanın hareket etmesini sağlar. Yakıt pili akülerden farklıdır. Akü kendine bağımlıdır ve tekrar şarj edilmediği sürece sonunda tükenir. Tipik yakıt pili iki elektrot arasında sıkışan bir protonik değişme diyaframı kullanılır. Hidrojen gazı bir tarafa verilirken, oksijen gazı da diğer tarafa verilir. Hidrojen atomları, oksijen atomları tarafından çekilir. Ancak diyafram sadece pozitif yüklü hidrojen elektronlarının geçmesine izin verir. Elektronlar uzun yolu dolaşmak zorundadır. Elektronların bu akışı bir elektrik akımı üretir.

            Araba üreticileri her ne kadar da hidrojen ile çalışan araba üretmeye çalışsalar bile, hidrojen üretimi de önem kazanmaktadır. Piyasada hidrojen ile çalışan araçlar olduğu gibi hidrojen ihtiyaçlarını karşılayacak dolum tesislerinin de olması gerekmektedir. Bu film de bu konuya yer verildiği gibi hidrojen farklı olarak nasıl üretilir? Bununda üzerinde durulmuştur. Hidrojen çeşitli kaynaklarda üretilebilir. Buna kömür ve doğalgazda dahildir. Hatta hidrojen elektrikli ayrışımla da üretilebilir. Bir elektrik akımı suda geçirilir. Suyun moleküllerini  hidrojen ve oksijen olarak parçalayabilir. Ticari olarak üretilen hidrojenin büyük bir kısmı doğalgazdan üretilir. Bilim adamları fosil yakıtlardan hidrojen üretmektense tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarında hidrojen üretmeye çalışmaktadırlar.

            Bu filmde üzerinde durulan başka bir konuda robotlar yani yarının savaşçıları  üzerinde durulmuştur. Öncelikle Robar 3 üzerinde durulmuştur. Robar 3 (otomat araştırma portatifi), yirmi beş yıllık bir araştırmanın ürünüdür. O bir otomat araştırma portatifidir. Sensörleri  ile potansiyel tehlikeyi tespit edebilen ilk robottur. Tehdidi değerlendirir ve karşılık verebilir. Ayrıca bu film de sığınakları kontrol etmek, binaları aramak ve sokak  bombalarını kazıp çıkarmak için tele operasyonlu makinelerden söz edilmektedir. Fakat bu makinelerin en önemli dezavantajları insan tarafından kontrol edilmeleridir. Tele operasyonlu makineler ne kadar çok faydalı olsalar bile bir asker tarafından kumanda ediliyor. Hedef kendi kendine düşünebilen otomat makineler yapmaktadır. Bugün araştırmacılar, makinelerin düşünmesini, karar vermesini, dostu ve düşmanı ayırt etmesini sağlamak için çalışıyorlar.

            Ele alınan başka bir konuda televizyonlardır. Şuan bilim adamları televizyonu olduğundan daha küçük boyutlara getirmeye çalışmaktadırlar. Bir çok şirket yeni TV serileri için bir takım çalışmalar yürütüyor. Çok ince ve esnek elektronik alanlar televizyonlara dönüştürülmeye çalışılıyor. Gelecekte planlanan televizyonlar LCD’lerden daha ince, daha büyük, daha esnek, daha parlak, daha net, daha çok ışık yayacaktır. İlerde ince kıvrılabilen televizyonlarımız olacak, böylece monitörümüzü katlayıp istediğimiz yere rahatça taşıyabileceğiz. Gelecekteki televizyonları koyacağımız yerlerde sınırsız olacak. Bu da televizyonların kişiselleşmesini sağlayacaktır. Hatta gözümüze yerleştireceğimiz mikro çipli televizyonlar sayesinde kimse bizim TV izlediğimizi anlamayacak bile. Bunun içinde nano teknolojiden yararlanılacaktır.

            Bu filmde son olarak ise beyin dalgaları yolu ile bilgisayar veya diğer elektronik eşyaların kontrol edilmesi üzerine yapılan çalışmalardan söz edilmektedir. Bunun için yapılan cihazlar beyin ile bilgisayar arasındaki iletişimi sağlıyor. Bedensel özrü olanlar için beyin ile bilgisayar arasında kurulan sistem mause yada klavye görevi görerek bilgisayarı rahat kullanmayı sağlar. Beyin hareketleri teknolojisinden yararlanılarak beyin parmakları icat edildi. Bu iletişim ve internette sörf yapmak ve bilgisayar donanımlı bir evi kontrol etmek için kullanılabilir. Beyin parmakları;  yönlendirici bir beyin parmağı sistemidir. Bir kesit kutusuna takılan ve bilgisayara giden alın şeridi içermektedir. Bağlanma şekli; alın şeridi insan alnına takılır. Bu alın şeridi üzerinde alındaki voltajı alan 3 adet sensörü vardır. Beyin hücreleri küçük elektrik dürtüler üreterek iletişim kurar. Beyin parmakları bu dürtülerin bazılarını tespit eder ve çözer. Sinyaller beyin parmaklarında çeşitli frekanslara bölünür. Daha sonra kaşını oynattıkça ekranda bir düğme açılır. Bu elektrik dürtülerini bilgisayarla eşleştirmek kullanıcının bilgisayarı rahat kullanmasını sağlar. Böylece kişi yüz mimiklerini kullanarak mauseyi istediği gibi hareket ettirir. Alfa ve beta beyin dalgaları; beyin parmakları, beynin  farklı durumu olan alfa ve beta beyin dalgalarını okur. Rahatladığımızda beyin daha çok alfa dalgası üretir. Beyin düşünsel olarak faal iken bu kez alfa düşer, beta dalgaları yükselir. Alfa ve beta beyin dalgalarının inip çıkması kadar elektrik dürtülerinde bilgisayar komutları ile eşleştirerek beyin parmakları ticari oyunları ve programları kontrol edebilir.

 

AŞAĞIDAKİ SORULARIN CEVAPLARI FİLMİN AYRINTILARINDA VARDIR

1.     Hidrojen yakıt teknolojisi nedir?

2.     Arabalar hidrojen ile çalışabilir mi?

3.     Yakıt pili ne demektir?

4.     Yakıt pili ile araba nasıl hareket eder?

5.     Yakıt pili ile akü arasındaki fark nedir?

6.     Farklı yollardan nasıl hidrojen üretebiliriz?

7.     Geleceğin askerleri nasıl ve nelerden oluşacaktır?

8.     Geleceğin askerleri olan robotlar insan gibi duyguları olabilecek mi?

9.     Otomat makineler savaş alanlarında yada şehirlerde nasıl insanlara yardımcı olurlar?

10.  Geleceğin televizyonları nasıl olacaktır?

11.  Gözümüz retinasına mikroçipli televizyon takılabilir mi?

12.  Televizyon ilk olarak ne zaman tanıtıldı?

13.  Beyin hareketleri teknolojisi nasıl gerçekleşmektedir.

14.  Beyin parmakları ne demektir?

15.  Alfa ve beta beyin dalgaları ne demektir?