Dünyadaki Önemli Peynir Çeşitleri Üretiminin Hayat Hikayesi

Peynir bir türlü kontrollü bozulmadır. İyi peynir için saf ve uygun süt gerekir. Süt 720’de hızlı bir şekilde pastörize edilir. Sonra peynir yapım fıçısına gider. Sonra peynir elde etmek için faydalı bakteri eklenir. Bu bakteri şekeri tüketir ve laktik asit mayalayarak PH’ı düşürür. Buda peynire asidik tadı verir. PH’ın düşmesi ayrıca peynire asidik tadı verir. Ve süt proteinlerinin pıhtılaşmasını sağlar. Gerçek pıhtılaşma rennet adı verilen enzimle olur. Önceleri orijinal enzim geniş getiren hayvanların mide dokularından elde edilirdi. Çetal peynirinin üretiminde süt pıhtılaşmadan önce peynire turuncu rengini veren annata denilen bitkisel boya ilave edilir. 25 ton süt için 2 lt rennet kullanılır. Daha sonra otomatik bıçaklar katılaşmış çökelek kısmını keser, sıvı kısmını dışarı atar. Çökeleğin büyüklüğü peynirin kıvamını ve nem oranını belirler. Daha sonra ısıyı düşürmek için peynir yıkanır. Böylelikle bakteri faaliyetleri yavaşlar ve aynı zamanda bakterinin besini olan loktozun bir kısmı çıkarılır. Sonra peynir tuzlanır. Bu işlem sadece peynire tat vermek için değil anı zamanda bakterileri de kontrol etmek için yapılır. Daha sonra peynir pres alanına gönderilerek peynir suyu dışarı atılıra. Ve vakum odasında daha fazla basınca maruz kalır. Bu esnada peynirin iç kısmındaki başlangıç bakterisi faaliyetleri ile tadı tüm kısımlara yayar. Eskitilmesi için ise 10 gün süreyle soğuk depolarda, bekletilir. Peynir yapımının tarihçesi içinde tesadüfü oluştuğu söylenir. Bunun sütlerini keçi ya da koyun midesinden yapılan keselerde taşıyan çobanlar sayesinde olduğu söylenir. Burada süt kese içinde bulunduğu sürece rennet ile reaksiyona girip çökelek oluşturdu. Böylece peynir ortaya çıktı. Dünyada çok çeşitli peynir yapımı ve türü vardır. Yunanistan’da sert, tuzlu ve dayanıklı olan feda peyniri, Roma’da sert, kuru ve yağlı olan Romano Peyniri, İsviçre’de delikli olan Gravyer Peyniri üretilir. Ayrıca el yapımı Limburger Peyniri üretilen peynirlerdendir.

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntıların da Vardır:

 

1- Peynir ilk olarak nasıl ortaya çıktı? Bunun nedeni neydi?

2- Peynir üretiminin başlıca mekanizmalarını açıkla

3- Fransızlar’da peyniri eskitmek için çoğunlukla kullanılan yöntem hangisidir? Nasıl olur?

4- Peynirin tuzlanması hangi amaçlarla yapılır?