Ramsesin Tanrılaşmak İstemesinin Bilimsel Hikayesi

 

   Mısır’ın en büyük firavunu olan 2. Ramses`in hayatı ve mirası incelenir. Kendini yaşayan tanrı olarak ilan eden tek kraldır.  Arkeologların çalışmaları sonucu Ramses`e ait bir tapınak bulunur. Ramses`e ait her yerde bir tapınak, heykel muhakkak bulunur. Hükümdarlığı 66 yıl sürmüştür. Ramses`in mumyası 1800’lü yılların sonlarında bulunur. Ramses tapınağı ibadet amaçlı kullanılmıştır. Ramses tapınağı olan Ramsesseum`da büyük bir heykel bulunur. Bu heykel 6 katlı bina uzunluğundadır.

   Ramses`i araştıran araştırmacı Aswan kentine doğru ilerler. Burada firavunun granit yapıları bulunur. Ramses`in taş ocaklarında yüzlerce işçi çalışırdı. Ramses zamanında ekonomi Nil nehrine dayanıyordu. Nil nehri yükseldiğinde çekilme anında geriye verimli toprak bırakırdı. Ramses zamanında topraklar daha verimliydi. Araştırmacı Ramses`in bu kadar suyu nasıl servete dönüştürdüğünü anlamak için Nil vadisine gider. Sel döngüleri toprakta yenilenmeyi sağlar. Tarlalar sel altında kalınca işçiler Ramses`e ait inşaat işleri ile uğraşırlardı. Bu da onların vergi yükünü azaltıyordu. Sular geri çekildiğinde toprak yenilendiği için tohum ekilirdi. Mirek adlı şahıs böcekler üzerine yaptığı araştırmalar ile sel taşkınlarını saptamıştır.

  Araştırmacı Abydos kentine ilerler. Antik zamanlarda burası ülkenin en kutsal yerleşim yerlerinden biriymiş. Burası Ramses`in babası tarafından yapılan bir tapınağa ev sahipliği yapıyor. Aslında Ramses ve babası asil kanı taşımıyormuş. Ramses’in babası asil olmak için her şeyi yapar ve Ramses babası tarafından öyle yetiştirilir. Ramses`in hırsı sıradan biri olarak doğmuş olmasından kaynaklanıyordu. Ramses kendini sorgulamadan yetiştirilmiştir. Ramses özel olduğuna ve tanrılar tarafından seçildiğine inanarak yetiştirilmiştir. Abu Simbel kentinde bulunan Abu Simbel tapınağı Ramses`in egosunu gösteren, son politik mesajını ifade eden, bütün arzuların sergilediği yerdir.

 

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

 

  1. 2. Ramses nasıl Mısırın en büyük firavunu olmayı başarmıştır?
  2. Ramses neden çok sayıda anıt ve heykel yaptırmıştır?
  3. Ramses`e ait güçlü servet nereden gelmiştir?
  4. Ramses zamanında gelir vergisi neye dayanırdı?
  5. Mısır’da Nil nehrindeki sel taşkınları neyin habercisidir?
  6. Ramses`in Mısır’ın en bolluk olduğu zamanda yaşadığı nasıl tespit edilmiştir?
  7. 2. Ramses neden en büyük kral olmayı istemiştir?
  8. Ramses’in hırslı olmasının nedeni nedir?
  9. Ramses için kabartmalar neden önemlidir?
  10. Abu Simbel neden Ramses için çok önemlidir?
  11. Abu Simbel tapınağındaki resimler, figürler, heykeller neyi simgeler?
  12. Ramses`in babası neden Ramses`i özel biri olmadığı halde özel biri olarak yetiştirmiştir?

                                                                                                   TÜRKAN ÖZARAZ

                                                                                           BİYOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ

                                                                                                     07010002004