SATÜRN’ÜN HAYAT HİKÂYESİ 40 dk

 

              Bu filimde Satürn gezegeni ve onun bazı uyduları özellikleri ile ele alınmıştır.

              Bilim adamları halkaların efendisi olarak adlandırdıkları bu gezegen normalde çok sakin olarak görünür fakat oldukça şiddetli fırtınalara sahiptir. Dev bir gaz yığını olan bu gezegen üzerinde yaşamın olduğuna dair herhangi bir belirti yok. Zaten bir insan eğer onun içine girebilse muhtemelen ayağı hiç yere değmeyecektir çünkü orda her yer gazdır. Bilim adamlarına göre toz parçacıkları yüksek bir hız kazanarak bu gezegeni oluşturmaya başlamışlardır. Yüzeyi oldukça soğuk olan bu gezegende neredeyse hiç karanlık kalma yoktur. Yani orda da gece oluşumu var fakat geceleyin pek karanlık değildir. Çünkü halkası onu güneşten aldığı ışık ile aydınlatmaya çalışmaktadır. Bu gezegenin en ilginç yönlerinden biri ise kutup noktasında bir altıgenin var olduğudur. Hatta bu altıgenin etrafında sürekli bir bulut yığını dolaşmaktadır. Yapılan araştırmalara göre Satürn’ü ilk keşfeden Galileo’dur.

               Satürn’ün halkaları bu gezegeni en ilginç kılan özelliktir. Bazı bilim adamlarına göre Satürn’ün kendi uyduları bir birine çarpması sonucu böyle oluştular. Kimilerine göre dışarıdan bir gök taşı gelip bir uydusuna çarpıp parçalar oluşturdu ve bu parçalar Satürn’ün çekim kuvvetine kapılıp etrafından dönmeye başladılar. Tabi bu halkanın neden ekvator bölgesinde olduğu henüz bilinmiyor. Bu halkalar bilim adamları tarafından isimlendirilmiştir. A B C D E gibi çünkü belirtilen noktaların özellikleri birbirinden farklıdır. Ayrıca Satürn gezegeninin halkasını oluşturan maddelerde su olma özelliği vardır. Çünkü bunların bazıları buzdan oluşmaktadır.

                Satürn’ün kırktan fazla uydusu mevcuttur. Bilim adamları için en ilginç olanları Titan ve Enceladus uydularıdır. Titan güneş sistemindeki ikinci büyük uydudur. Çok yoğun bir atmosferi vardır ve orada su yerine metan hâkim olmaktadır. Yani orada metan yağmurları hüküm sürmektedir. Ve bir sürü hidrokarbon gölleri mevcuttur. Bir diğer uydu olan Enceladus ise üzerinde gayzerleri olan bir uydudur bu nedenle burada su olduğu tahmin edilmektedir. Çünkü gayzerler sudan oluşan fıskiyelerdir.   

 

AŞAĞIDAKİ SORULARIN CEVAPLARI FİLMİN AYRINTILARINDA VARDIR

  1. Satürn de neden yaşanılmaz?
  2. Satürn gezegeninin yoğunluğu ne kadardır?
  3. Satürn halkaları ne kadar büyüktür?
  4. Açısal momentum korunumu nedir?
  5. Satürn halkaları üzerinde kayak yapılır mı?
  6. Satürn halkaları nasıl oluştu?
  7. Satürn halkalarını ilk kim keşfetti?
  8. Satürn de rüzgârın hızı nasıl hesaplanır?
  9. Satürn de meydana gelen fırtınalar ne kadar büyüktür?
  10. Satürn’ün kutbunda bir altıgen olabilir mi?
  11. Titanın atmosfer özellikleri nelerdir?
  12. Enceladus’ta su var mı?
  13. Enceladus’ta gayzerler nasıl oluşur?
    Salih GÜLEN Biyoloji Eğitimi Yüksek Lisans Öğrencisi 2009  (Fen Bilgisi Öğretmeni)