Sanal Saldırıların Uluslar Arası Boyutunun Bilimsel Açıklaması

1999’da Nato ve Sırplar arasında kosava sorununda iki tarafta kendi amaçları için interneti kullanmışlardır. Ülkeler arasında olan politik anlaşmazlıklar, askeri anlaşmazlıklara ve daha da artarak sanal anlaşmazlıklara yol açmaktadır.

Nato müttefiklerinin 1999’da Sırplara karşı başlattığı savaş sırasında, Sırplardan oluşan Sırp hackerleri natonun internet sitesine saldırdılar. Bu olaydan sonra natonun web, e-postalarının bozulmasına yol açmıştır. Bu sistemler sn ‘de 4,6 veya 100 mesajla baş edebilme kapasitesine sahiptir. Bu sistemlere sn’ de 100.000 mesaj atsam ne olur? Bu sorunun cevabı çok açıktır. Bu sitelerde çökme yaşanır.

Hektivizm yöntemi ile diğer Nato sayfalarını çöktürmek için çalışmalar yapıldı. Yaşanan sanal savaşlar düşük maliyetlidir. Az yatırımla yüksek bir zarar verebilirsiniz. Tek gerek olan; dizüstü bir bilgisayar ve internet bağlantısı olan modemdir. Sanal silahlarının doğası internetten saldırabilen, sanal gizli ajanlar sayesinde değişmektedir.

Belki de hiçbir sanal savaş Arap-İsrail sorunundaki Filistinlerin sanal cihat veya sanal kutsal savaş adını verdikleri savaş kadar acı verici değildir. Bu savaş Ekim 2000’de Lübnan’daki terörist örgütü Hizbullah’ın 3 İsrail askerlerini kaçırıp Kuzey Lübnan’ a götürmesiyle başladı. İsrail Lübnan a askerlerini yolladı. Ve bunun ardından askeri anlaşmazlığın sanal anlaşmazlık boyutuna geçmesi kaçınılmaz oldu.

Hackerler kendi küçük ordularını oluşturmaya karar verdiler. Ve çoğunlukla devletten emir almadan birbirlerine saldırmışlardır.

Ele geçirmeye örnek olarak İsrail karşıtı bir hackerin Amerika’nın İsrail lobisi hacked’ın kredi kartı, telefon, bilgilerini internette yayımladı. Otoriterlerin açıklamasına göre doktor hacker MİSBAH KHAN lakaplı kişi bu saldırıların sorumlusu. Ancak kendisi hakkında tutuklama kararı yok. Otoriterler hackerin Pakistan’da olduğunu düşünmekteler.

2001’de Amerikalılar ile Çin arasında anlaşmazlık çıktı ve Amerika Çin’in uçağını yakaladı. 2 grup arasında sanal anlaşmazlık çıktı ve kendi devletlerini desteklerken, birbirine çeşitli mesajlar ulaştırmaya çalışmışlardır. Uzmanlar bu duruma; gerçek hayattaki her anlaşmazlığın sanal tarafta karşılığı bir karşılığı vardır yorumunu yaptılar. Bu yüzden ülkeler arasında sürekli sanal savaşlar görüldü.

İlerde birleşmiş devletlere hackerler ve sempatizanlar savaşmayacak, başka devletlerin kendilerine savaş açabilecek güce geleceği unutulmamalıdır. Birleşik devletler sanal savaş araçlarına yabancı değiller hatta şu sıralar askeri savaşlarda bu sanal savaş araçları kullanılmaktadır. Yüksek askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre Kosava savaşı sırasında Birleşik devlet güçleri Sırplarla savaşırken Yugoslav uçaklarını devre dışı bırakan başarılı bir sanal operasyon yaptılar.

Amerika sanal silahlarını Yugoslavya başbakanı Milasovic’ i kullanarak, hedeflere yanlış haber gönderdikleri bile söylenmektedir. Hikâyenin devamına göre birleşmiş milletlerin Milasovic’in banka hesaplarını ele geçirildiği ve parasının elinden aldığı söylenmektedir.  Birleşik devletler bu sanal savaş araçları ne kadar iyi olsa da kendisinin de saldırılara açık olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Bu yüzden 1997’de Pentagon’un karma takımı gizliden bir çalışma yapmıştır. (saldırılara karşı ne kadar açık olduklarının çalışması). Alınan sonuçlara göre; güvenliğin zayıf olduğu ortaya çıktı.

Şubat 1998’de ELİCEBİLL RESILIR birçok tanımlanmamış bilgisayar ağından savunma bakanlığına saldırı yaptığında gerçeğe bir adım daha yaklaşmış oldu. Bu saldırılar Irak’ta gerilimin olduğu sıralarda yapıldığı anlaşıldı.

Savunma bakanlığının yaptığı açıklamada bu saldırılarının şimdiye kadar yapılan en kapsamlı saldırı olduğu açıklandı. Bu saldırıların bir ülke sponsorluğunda yapıldığı bile düşünüldü. Araştırma bittiğinde saldırıları düzenleyenlerin 18 yaşında İsrail’deki bir çocuk ve onun 16 yaşında California’da yaşayan çırakları olduğu ortaya çıktı. Cloverdale lisesine giden California’lı çocuklar suçlu bulundu ve 3 yıl şartlı tahliye cezası verildikten sonra serbest bırakıldı.

Sanal saldırıları yapmak için zenginliğin ya da böyle kriterlerin bir önemi yoktur.

14 yaşında ki mafya boy lakaplı Kanadalı çocuk, Şubat 2002’de YAHOO, EBAY, EXTRADE gibi siteleri indirdi. FBI’ın soruşturması sonunda 8 aylık bir ceza aldı ve ıslah evine gönderildi.

Michael Waits’in dediğine göre teknolojiyi çıkar olarak kullanan suç örgütlerinin sayısı giderek artmaktadır. Şuan NEWYORK belediye başkanı olan MİCHAEL BLOOMBERG ’in bloomberg şirketinin bilgisayarlarına Kazakistan ‘lı 2 kişi girdi. Yapılan kapsamlı araştırmalar ve operasyonlar sonucunda tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir.

Saldırılara karşı kendini güvenilir hissetmek için çeşitli yollara başvurmuşlardır. Symantec den yardım istemişlerdir. Symantec’e bağlı 600 ün üzerinde özel ve birçok federal kurum bulunmaktadır.

Sanal saldırılar e-postalardan, web sitelerinden gelebilir. Bunlardan en tehlikeli olanları kredi kartı numaraları, TCkimlik numaraları ve ticari işlem amaçlı olan kayıtların ele geçirilmesiyle olacak olan saldırılardır.

Siomend kullanıcıları, hackerlerin yeni yöntemini bulmuşlardır. Hackerler sistemleri kontrol altına alıp ondan sonra saldırıya geçiyorlar. Diğer saldırılar ise; interneti ve bilgisayarı çökerterek bu işleme geçiliyor. Bunları da virüsler ve solucanlar aracılığıyla yapılmaktadır.

Richard clarte uluslar arası anti-terör biriminin koordinatörüydü. 2001’de kendisine CODREC adlı bir solucanın var olduğu bilgisi iletildi. Virüslerin aksine e-postadaki bir ekin açılmasıyla kendini belli etmiyor, solucan kendisini çoğaltarak bulunduğunu sistemi ele geçirdikten sonra diğer sistemlere sıçrayarak saldırıya geçmektedir. Codrec bu kadar tehlike yaratmasına rağmen, en kötü senaryo daha yaşanmamıştır…

2001’de Codrec çok ciddi bir tehdit haline gelmiştir. Devlet 30 Temmuz’da yaptığı açıklamayla herkesin kullandığı Microsoft’dan bir belge indirmesini istedi. Bu belgelerde açıklar çıktıkça bunlar basın açıklamasıyla duyuruluyordu.

31 Temmuz’da Clarck Codrec’in çok özel bir dinar olup Codrec ‘in saldırı yapacağı uzmanlar tarafından açıklandı. Bu saldırıda 300.000 bilgisayara bir gece aynı anda saldırı olacaktı. Beyaz saraya solucan ve virüsler 1 saat içinde tüm dünyaya yayıldı. Beyaz saraya yapılacak saldırıyı engellemek için Clarck, ana internet sayfasına örneğin; Amerika online, ntn ve Word come dan 31 temmuz gecesi beyaz saraydan bütün web sitelerine giden trafiği durdurmalarını istedi. Böylece internet saldırısı başladığı gibi bitti ve korkuyla beklenen tsunami atlatıldı.

11 Eylül saldırılarından 1 hafta sonra yani 18 Eylül’de diğer solucan olan Linda’nın saldırısı gerçekleşmiş oldu. Bu saldırıyı araştıran uzmanlar El-kaide’yle bağlantısının olup olmadığını araştırdılar. Ancak sonuç olarak arasında bağlantı olmadığı uzmanlar tarafından açıklanmış oldu.

Bir virüsün dünyaya yayılması için dakikalar olmasa bile saatler yeterlidir. Buna örnek olarak: Codrec, sleemer verilebilir.

Diğer bir virüs olan Linda’nın ise 5 değişik yayılma yöntemi vardır.bunlardan biri,e-posta ve onun ek dosyası olan readme-exe dır. Linda diğerlerine göre daha fazla zarar veriyordu. Veri tabanlarını sildi, bazı finansal hizmet kurumlarını internetten indirdi, borsa hesaplarına girilmeyecek hale getirdi.

Genel bir hesaplama yapıldığında verilen zarar yüz milyonlarca ya da milyarlarca dolardır.

Bugüne kadar FBI Codrec ve Linda’yla ilgili hiçbir tutuklama yapmamıştır.

25 Ocak 2003’te sadece 10 dakika da EXCUESME SLAMMER birçok belgeyi ele geçirmiştir.13 bin atm yi etkileyerek günün belli saatlerinde uçuşların iptal edilmesini ya da geçişmesine sebep oldu. Ayrıca acil olan görüşmeleri de engelledi.

Codrec, sleemer, Linda çok zarar vermesine rağmen daha en kötüsü başımıza gelmedi. Bu solucanlar hard diskleri silmeyip başka alana yollamıyorlardı.

2002’de FBI başkanı yardımcısıyla birlikte sanal bir bölüm kurdu. Sanal saldırıları daha yakından takip edip, daha hızlı bir şekilde karşılık vermelerini sağlayacaktır.

Uzmanlar sanal ortam konusunda: bugün ki bulunduğumuz ortam ve internet ortamı vahşi batı gibidir savaşmazsak yaşamamız zorlaşacaktır demişlerdir. Ayrıca virüs ya da solucandan dolayı belgelerinin silinmesi gerekmektedir yorumunu da yapmışlardır.

Uzmanlar sanal saldırılardan korunmak için birkaç yolda göstermeyi ihmal etmemişlerdir. Bu korunma yolları:

1.Anti-virüs programı kullanmak

2.Bilgisayarımızı a tabanlı saldırılardan korumak çoğu zaman yeterli olacaktır.

Güvenlik duvarı ise bir başka korunma yoludur. Ancak güvenlik duvarları bile artık hatasız değildir. Aslında hiçbir güvenlik sanal saldırılara karşı hatasız değildir ve en ufak bir hatada bile istifa eden güçlere karşı savunmaz kalacaktır.

Şu bir gerçek, önlem ne olursa olsun dünya sanal saldırılara çok açık durumdadır.

Şu an gündemde olan bir diğer savunma yöntem ise saldırganı başka bilgisayara yönlendirip kim olduğunu anlamak, amacını öğrenmek ve ona göre mücadele etmek amacıyla bu yöntem geliştirilmeye çalışıyor.

Bir bilim adamı olan Hunny furred stenografi adı verilen yöntemi konusunda çalışmalar yapmaktadır. Peki, stenografi nedir? Stenografi: insan gözünün göremeyeceği mesajları, tespit edebilecek bir teknoloji harikası ürünüdür. 

                 Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

1.Nato müttefiklerinin 1999’da Sırplara karşı başlattığı savaşın sonuçları nelerdir?

2.Sanal savaş yapmak için gerekli olanlar nelerdir?

3.Arap-İsrail sorununda Filistinliler iki ülke arasında çıkan savaşa ne ad vermişlerdir?

4.Ekim 2000’de sanal cihat veya sanal kutsal savaş adını verdikleri savaş hangi olaydan sonra başlamıştır?

5.Sanal savaşlarda ele geçirmeye örnek veriniz?

6.Hacker Misbah Khan hakkında bilgi veriniz?

7.Amerika ve Çin’in arasında çıkan sanal anlaşmazlık hangi tarihte olmuştur?

8.Kosova Savaşı’nın sanal saldırı boyutunu açıklayınız?

9.Amerika sanal silahlarını hangi yolla tüm dünyaya tanıtmıştır?

10.Birleşik devletler hangi tarihte Pentagonla birleşip çalışma yapmaktadır?

11.Hangi tarihte ve kim tarafından savunma bakanlığına saldırı yapılmıştır?

12.Savunma bakanlığına yapıldığı ortaya çıkarılan kişilere verilen cezalar ne kadardı?

13.Mafya boy lakaplı kişinin indirdiği siteler nelerdir?

14.Michael Waits’in sanal saldırılar hakkında düşüncesi nedir?

15.Bloomberg şirketinde yaşanan sanal saldırıları hakkında bilgi veriniz?

16.Saldırılar karşısında başvurulması gereken merkezin adı nedir?

17.Sanal saldırıların en tehlikeli olanı hakkında bilgi veriniz?

18.Siomend’in bulmuş olduğu hacker ların yeni yöntemi hakkında bilgi veriniz?

 19.Richard Clarte’e Codrec’in olduğu bilgisinin iletildiği tarih kaçtır?

20.Solucan virüsünün çalışması hakkında bilgi veriniz?

21.Linda virüsü kaç yılında bulunmuştur?

22.Linda virüsünün çalışması hakkında bilgi veriniz?

23.Filmde geçen virüslerin isimleri nelerdir?

24.Beyaz saraya yapılacak olan saldırı hangi tarihte ve hangi virüs tarafından yapılacak?

25.Bugüne kadar tutuklama yapılmayan virüsler nelerdir?

26.Excuesme slammer hangi tarihte belgeleri ele geçirmeye başlamıştır?

27.Codrec, slammer ve Linda’nın ortak özelliği nelerdir?

28.FBI hangi tarihte sanal bir bölüm kurdu ve bu bölümün adı nedir?

29.Uzmanlar bugün ki internet ortamını neye benzetmişlerdir?

30.Sanal saldırılardan ve virüslerden korunmak için neler yapmalıyız?

31.Şuan uzmanlar tarafından çalışması sürdürülen korunma yöntemi kimler tarafından ortaya konulmuştur? Ve bu yöntem hakkında bilgi veriniz?

32.Stenografi nedir? Hangi bilim adamı tarafından ortaya konmuştur?

AYCAN BİLDİRİCİ BİYOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ 3.SINIF