UZAYIN GİZEMİ GÜNEŞ SİSTEMİNDEKİ GEZEGENLERDE VE UYDULARINDAKİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ İKLİMLERİ VE ATMOSFERLERİNE DAYALI OLASI YAŞAM 45dk

 

Bu film de evrende var olan gezegenler ve uydularda atmosfere ve iklimine bağlı olarak canlı yaşamın olup olmadığı konusunda yapılan araştırmaları ele almaktadır.

Bilim adamları hep yaşam olasılığını araştırıyorlar ve evrende karşılarına çıkan her gök cismini ellerindeki araçları kullanarak incelemeye çalışıyorlar. Öncelikle bilim adamları canlının en kötü şartlarda yaşayıp yaşamadığını tespit etmeye çalıştılar. Ve buldukları örnekler çok şaşırtıcı çünkü yüksek basınç ve sıcaklıkta canlı yaşama rastladılar. Ve çok soğuk ortamda da canlı yaşamı buldular. Ve hatta oksijenin olmadığı birkaç noktada da canlı buldular. Bilim adamları bu tür ortamlarda yaşam bulunduysa evrenin en berbat noktalarında bile yaşam bulunabilinirdi.

Bilim adamları bu verileri elde ettikten sonra ilk iş mars ile ilgilenmek oldu mevsimleri, atmosferi, şekli, büyüklüğü bize çok benzeyen bu gezegen insanlar için hep bir merak konusu olmuştur. Ama birçok olumsuz yönünü de unutmamak gerekir. Asteroit kuşağına yakın oluşu, sıcaklık farkı ve maruz kaldığı radyasyon bizim orada yaşamımızı zorlaştırır. Bunun haricinde bilim adamları Satürn’ü, uydularını, Jüpiter’i, uydularını da incelediler ama sonuç hiç iç açıcı değil.

Bilim adamları gezegenler ve uyduları arasında gezerken karşılarına çok önemli bilgiler çıkmaktadır. Venüs’te bulunan su buharı ya da titan uydusunda bulunan göller yaşam için umut verici. Ama Venüs’te bulunan sülfür bunu olanaksız kılar ve ayrıca titan da bulunan göller ise metan gölleri idi. Yani titan uydusu su yerine metana sahipti her şeyin metana bağlı olduğu böyle bir yerde yaşam nasıl olabilir mi?

 

AŞAĞIDAKİ SORULARIN CEVAPLARI FİLMİN AYRINTILARINDA VARDIR

 

  1. Ne kadarlık zor şartlarda canlı yaşamı olur?
  2. Neden mars’ta yaşam olabilir?
  3. Eskiden Mars’ta su var mıydı?
  4. Sülfür içinde canlı yaşar mı?
  5. Yaşam metan ile sağlanabilinir mi?
  6. Estremofil nedir?
  7. İlkel moleküller nasıl oluşturulabilir?
    Salih GÜLEN Biyoloji Eğitimi Yüksek Lisans Öğrencisi 2009  (Fen Bilgisi Öğretmeni)