Uzun Yaşamanın Sırları

      

           Uzun yaşamanın sırları yaşı bilinen insanlar, yaşı bilinen balinalar ve yaşı bilinen tüm memeliler üzerinde araştırılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda balinaların tahmini yaşının 175 olduğu ve dünyada en uzun yaşayan memeli olduğu görülmüştür. Fillerin 200 yıl kadar yaşamalarının en büyük sırrı peşlerinde avcı olmamasıdır ve dolayısıyla uzun yaşamak için büyüklük çok önemlidir. Yapılan araştırmalara göre yiyerek alınan kalorileri azaltmak uzun yaşamayı sağlar. Biz insanlar hantal midyeler gibi daha az yersek daha mı çok yaşarız: Japonlar bu konuda yıllarca kullandıkları besin(balık yağları, niz sebzeleri, peynirler ve soya ürünleri)sırları ile işi kendileri çözmüşler. Ancak Japonya adası olan Okinamada yaşayan insanlar ana karadakilere göre daha az yiyerek daha uzun yaşamakta ve daha az oranlarda kanser ve kalp hastalıklarıyla karşılaşmaktadır.

            Daha az yememiz bedenimizdeki hücrelerle alakalı olup, hücre içinde mitokondriler besin ve oksijeni metabolizmada enerjiye dönüştürünce Serbest Radikal ismi verilen atık parçaları dışarı bırakarak araba egzozunda çıkan gaz gibi hücreleri kirletir ve hasar vererek yaşlanmamıza neden olur. Fillerin insanlara göre çok yaşaması onların Serbest Radikal saldırılarına karşı koruyucu mekanizmaları bulunur. Kuşların metabolizmasının yüksek olması daha az yaşamalarını gerektirirken bazı papağanların sahibinden daha uzun yaşadığı söylenebilir. Bunlardaki sır mitokondrilerin az Serbest Radikal üretmeleridir.

           İleride sahip olunan bebekler, büyük olmak, daha az yemek, hücre yenilemesini sorgulamak ömrümüze yıllar ekliyor. Bilim adamları diğer bir etkenin beyin olduğuna ve büyüklüğüne ve zekâsına göre ömrüne yıllar kattığına inanıyorlar. Kuzgunların hafızalarının güçlü olması ve sirk fillerinin seyirciler karşısındaki onların beynine sürekli aktif tuttuktan 70 yıl yaşadıkları söylenir. Tarihte en uzun yaşayan fillerin topçu birlikleri ormandan geçirerek orduya hizmet etmiş ve yaşamamı boyunca aktif görev yaptıktan sonra 86 yaşında ölmüştür. Tarihte en uzun yaşamış olan Fransız Jeanne Louise Calment adında bir kadın huzur evinde 122 yaşında ölüyor. Bu kadının babası 94, annesi 86 yaşına kadar yaşadığına bu da gösteriyor ki uzun yaşama genlerle de alakalıdır.

           Her insan hücresinde 23 çeşit kromozom bulunmaktadır ve yaşlanmayı kontrol ederler. Bilim adamları yaşlanmaya sebep olan genleri keşfetmiş, ama daha uzun yaşamayı sağlayan genler henüz bulunmamıştır. Bir genetikçi insan üzerinde değil de meyve sineklerin genç dişi yumurtalarına atıyor ve yaşlı dişi yumurtaları tutuyor ve düzine nesiller geçtikten sonra bu yaşlı dişilerin çocukları, torunları, büyük büyük torunları daha uzun yaşadığı süper sinekleri keşfetmiştir.

 Peki memeliler! Bilim adamları bir farenin kan şekerini düşüren bir geni değiştirerek yaptılar ve normal yaşının iki katına çıkarttılar. Kaplumbağa ve timsahların hücreleri hiçbir zaman bölünmekten kurtulmadıkları için sabit büyürler ve yani uzun yaşarlar. Fakat normal insan hücreleri ölmeden önce ancak 60 kere bölünürler; bu da bizim daha uzun ömürlü yaşamamızı engelleyen bir faktördür. Klinik profesörün telomer hücrelerin kendini yenilediğinde kısalırlar ve gen değişimi sonunda ALZHEİMER ve KALP HASTALIKLARINI bir nevi engeller. Yani hücre değiştirdiği takdirde yaşlanma gerçekleşmez. Bir ıstakozun yüzyıl yaşama hikmeti bunda saklanmaktadır. Kabuklarını dökmesiyle yüksek miktarda telomeraz enzimi sağlanır. Yaşlanmaya sebep olan diğer bir etken kanser hücreleridir bir profesör sağlık ve yaşlanma enstitüsünde bunu anlamak için bira mayası yetiştiriyor. AMAÇ; Bu süreç için mayanın bize ilaç tasarlamasında yardım etmesi ve çabuk yaşlanma sürecinin yavaşlatılmasıdır.

Büyük Mersin balığının öğelerinin mevcut olmasıyla insan ömrünün iki katı yaşamaktadır yani 150 yıl kadar. Bu balıkların almış olduğu Havyer besini Omega, 3yağ asidi yönünden zengin ve depresyona, kalp hastalıklarını iyi geldiği bilinmektedir. Bazı bilim adamları da kırmızı şarap, çikolataların kalbin daha rahat çalışmasına sebep olduğu ve stresin ise her zaman ömrü azaltan bir faktör olarak bilinmektedir. Dünyanın en uzun yaşayan hayvanlarından olan süngerler doğal antibiyotikler içerirler bu da onların daha uzun yaşamasını sağlar. Doğada öğrenebileceğimiz genç kilit noktaları; daha genç bebek sahibi olmamak,  daha küçük porsiyon yemek, zihinsel olarak aktif olmak, düzenli egzersiz yapmak, seks

              Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır

 1)Neden daha az yemek yaşam sürecini etkilemektedir?

2) Memelilerde eksik olup da kuşlar da olan nedir?

3) Fillerin uzun yaşamalarındaki hikmet nedir?

4) Japonlar daha uzun yaşamanın sırlarını kendilerince nasıl keşfetmişler?

5) Çok yememiz bakımından hücremizde bulunup da yaşlanmamıza neden olan parçanın adı nedir?

6) Kuşların ve fillerin insanlardan çok yaşamasının altında yatan hikmet nedir?

7) Sirk fillerinin normal fillerden daha uzun yaşamalarının nedeni nedir?

8)Tarihte en uzun yaşamış olan kadının ismi ve bilim adamlarınca bu kadar yaşamasının altında yatan hikmet nedir?

9) Bir genetikçi meyve sinekleri üzerinde nasıl araştırma uygulamıştır ve neticesinde neler görmüştür?

10) Bilim adamları bir farenin yaşının normal yaşının 2 katına nasıl çıkartmayı başarmıştır?

11) Istakozun yüzyıl yaşamasındaki hikmeti nedir?

12) Bir profesörün kanser hücrelerinin yaşamamız üzerindeki etkisini nasıl araştırmıştır?

13) Bira mayasının yetiştirilmesindeki amaç nedir?

14) Havyer ne demektir?

15) Doğadan öğrenebileceğimiz genç kilit noktaları nelerdir?

 

                                                                     HEDİYE SAĞLAM EĞİTİM BİYOLOJİ 4.SINIF