Yaşayan Hayvan Cennetleri 90'

 

Ant Akbabası leş yiyen ve avlanan kuşlar arasında en ağır olanıdır. Hava akımlarına karşı saatlerce uçabilmek için genişliği 3 m’ yi dev kanatlarını kullanırlar.  Kanatlarını sadece belli aralıklarla hareket ettirerek havada dururlar. Bu sayede çok değerli enerjisini fazla harcamaz. Bu tür akbabaların en güçlü yanı teleskopik görüş yeteneğidir. Keşif görevindeki bir casus gibi harekete geçmeden önce leşini iki gün boyunca gözler. Tarih boyunca hayatta kalmış olmasının sırrı gücü ya da gizlice hareket etmesi değil seyir kurnazlığıdır. Akbabalar güvenliğinden emin olmadan asla leşin üstüne inmez. Akbabalar arasında yiyecek konusunda bir hiyerarşi vardır. En fazla yiyeceği en yüksek mevkideki erkek akbaba alır. Dehşet verici görüntülerine ve leşler konusundaki performanslarına karşı küçük gagaları ve güçsüz pençeleri onları tilki karşısında koruyamaz. Tilki akbabalardan daha küçüktür; ama dişlere sahiptir. Güney Amerika akbabaları yavruları için her zaman et dolu bir yutakla yuvaya dönmek zorundalar. Bu akbabalar yumurtadan çıkan yavrularını 6 ay boyunca besler. Yumurtadan çıkan yavruların 6 ay sonra tüyleri dökülecek ve bu tüylerin yerine gerçek akbaba tüyleri çıkacak.

 

Patagonya’ nın kıyı kesimlerinde Macellan Penguenleri yaşar. Bu penguenler, çıkardıkları sesten ötürü çoğu zaman eşek penguenleri olaraktan bilinirler. Karla kaplı alanlar ya da geniş buz tabakaları üzerinde değil, ılıman güney sularındaki yalıtılmış boş sahillerde yaşarlar. Bu hayvanlar, kıyı kesimine çiftleşmek için gelirler. Bunların çukurlar şeklindeki yuvaları arasında genelde birkaç metre uzaklık bulunur. Her nasıl oluyorsa erkek penguenler 6 ay önce bıraktıkları yuvayı tekrar gelip bulabiliyorlar. Bu yuvalar her yıl gelinen değerli yazlık evlere benziyor. Erkek penguenler bu yuvaları canı pahasına da olsa korumak zorundadır. Çünkü bu yuva olmazsa çiftleşme hayalleri de suya düşer. 2 hafta boyunca yuvalar erkek penguenler tarafından tamir edilecek, temizlenecek ve dişinin gelişine hazırlanmak için yeniden dekore edilecek. Ve bir yaz sabahı dişi penguenler çıkıp geliverirler. Bu dişi penguenler Brezilya kıyılarından çıkarak Pategonya kıyılarına kadar 2000 km yol kat ediyorlar. Gelen dişi penguenler biraz zaman da alsa eşlerini seslerinden tanırlar. Düzenlenen ve yeniden dekore edilen yuvalarda 5 ay boyunca çiftleşmek için kalacaklar. Pategonya’nın uzun yazı boyunca yukarıdan geçen bulutlar birkaç dakikalığına bile olsa üzerindeki yağmur damlalarını bırakır. Çölde 4 ayını tamamlayan penguenler için yağmurun getirdiği rahatlama tarif edilemez. 40 günlük kuluçka süresi sonunda her penguen çiftinin iki yavrusu olur.

 

Pategonya’daki bu çöl 20 milyon yıl önce volkanik patlamalar sonucu meydana gelen çöküntülerle oluşmuştur. Ant Dağları azgın bir patlama sırasında 7000 metre yükselmiştir. Dünyanın bu en genç sıra dağlarının aç gözlü zirvelerinde pasifikten gelen 5 metrelik yağmuru tutabiliyor. Bu nedenle yeni oluşan dağların arkasında kalan dev yağmur ormanları susuz çöllere dönüşmüştür. Arazilerde buluna fosilleşmiş ağaç parçaları bir zamanlar burada bulunan gür ormanlara dair ipuçları verir. 2400 km uzunluğundaki Pategonya kıyısı boyunca Ant Dağlarından denize dökülen sadece birkaç nehir bulunmaktadır. Yazın karların en fazla eridiği dönemde sular şelaleler hakinde gürleyerek çöle akar. Sellerin çoğu kısa sürede şiddetini kaybediyor ve çorak topraklarda sığ göller oluştururlar. Sonbahar serin rüzgârlarıyla kendini hissettirirken macellan penguenleri Pategonya kıyılarını terk etmeye hazırlanıyor. Henüz üç aylık yavru penguenler kendilerinden emin bir şekilde kuzeydeki beslenme alanlarına doğru ilk yolculuklarına çıkıyorlar. Bu yavrular, üzerinde hiçbir iz bulunmayan 2400 km. denizde yollarını bulmak zorundalar. Hiç kimse bu penguenlerin yönlerini nasıl bulduklarını bilmiyor. Sahil şeritleri zengin fakat riskli ortamlardır. Karanın ve denizin yararlarını ve tehlikelerini bir araya getiriyorlar. Big Sur Kaliforniya sahil şeridinin 150 km.lik küçük bir kısmını oluşturuyor ve beklide sorunu bu. Big Sur’un tam ortasında bir otoyol geçiyor. Otoyol, vahşi yaşam ve insan yaşamı arasındaki çatışmayı kaçınılmaz kılıyor. Asırlardır birçok hayvan burada neslinin tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya kaldı; ama hayret verici bir canlanma ile dünya ile yeniden yüzleşmeye hazırlar. Big Sur kıyı sularında yüzen o kadar çok balık var ki… Yaklaşık yarım milyon göçmen kuşu Big Sur kıyı sularında beslenmek için dünyanın diğer ucundan buraya geliyorlar. Yüzlerce ton mürekkep balığı, hamsi, kaya balığı ve sardalye her gün yüzlerce pelikanın ve yelkovan kuşunun keselerini ve gaglarını dolduruyor. Big Sur dünya üzerindeki hayvan cennetlerinden biri. Burada sayısız kara, hava ve su canlıları bulunmaktadır. Big Sur(büyük güney) kelimeleri buranın hakkını veremiyor. Big Sur’un eşsiz konumu ve coğrafyası vahşi kalmasını sağlıyor. İnsanların yardımıyla dünyanın son vahşi yaşam alanı olmaya devam edecektir. Nadir bir yeryüzü cennetidir Big Sur.

 

Sade bir güzelliğin ve vahşetin olduğu yaşamı sürekli bir mücadeleyle zorladığı bir diyar daha var. Bu bölgenin adı Etosha’dır. Kuraklık mevsiminin zirvesinde Etosha’nın kalbi yakıcı güneşin altında parçalanır. Sıcaklık 45 dereceye kadar yükselir. Burada bulunan Afrika göl yatağı çorak bir toprak parçasına dönüşür. Ama burada bu vahşilik günümüze kadar izlerini yaşatıyor. Göç eden sürüler göl yatağını bir yol gibi kullanarak umutsuzca su arıyorlar. Bu açıklık yırtıcılara saklanacak alan bırakmaz ve onların güvenliklerini sağlar. Ama Etosha’da seraplar bölgesi olarak tercüme edilen yerde su yalnızca bir hayaldir.


Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntısında Vardır.

1.       Antiloplar kaç metreye kadar sıçrayabilirler?

2.       Şarbon nedir?

3.       Etosha nasıl bir yerdir?

4.       Afrika’nın filleri kendini güneşten korumak için nasıl bir önlem alırlar?

5.       Yapısının büyük bir kısmı su olan canlı hangisidir?

6.       Dünyanın en hızlı hava avcısı hangi hayvandır?

7.       Kuzey Amerika’nın en büyük kuşu hangisidir?

8.       Ağaçkakanlar meşe palamutları kış nasıl saklarlar?

9.       Sekoya ağaçları kaç yıl yaşayabilir?

10.   Su samurları su altında kaç dakika kalabilirler?

11.   Dünyanın en besleyici sütü hangi hayvanda bulunur?

12.   Deniz salyangozları nasıl çiftleşirler?

13.   İnsanlar deniz fillerini neden avlarlar?

14.   Big sur kıyı sularındaki balık bolluğunun sırı nedir?

15.   Pategonya çölünde geceler kaç saat sürer?

16.   Bir akbaba yavrusunun tüylerinin bir yetişkin akbaba tüylerine dönüşmesi için ne kadar bir zaman gerekir?

17.   Reya kuşları çiftleşmek için hangi yöntemleri kullanırlar?

18.   Tünel kazan baykuşlar nerede yaşarlar?

19.   Domuz ve yaban tavşan görünümlü hayvan var mıdır?

20.   Bir ton ağırlığında yavrusu olan hayvan hangisidir?

21.   Dünyanın nazik balinası hangisidir ve nerede yaşar?

22.    Doğduktan bir saat sonra insandan daha hızlı koşan hayvan hangisidir?

23.   Akbabalar yiyeceği ne kadar uzaktan görebilirler?