Yüz Tanıma ve Geri Yansıtma Teknolojisinin Güvenlikte Kullanılması

FİLMİN ÖZETİ 46:13 dk

            Bu filmi yüz tanıma teknolojisi ve bu teknolojide gelinen son noktalar yer almaktadır. Güvenlik kameraları son zamanlarda hayatımızda oldukça fazla yer edindi. Artık her noktada her yerde bir güvenlik kamerası mevcut, fakat buda yeterli değil çünkü suçluları suç işlemeden önce tespit edemiyor. Bu nedenle bilim dünyası da bu tür bir teknoloji üzerinde çalışmaktadır. Kapalı devre kameraları çok yaygın olmasına rağmen onlarında sınırlılıkları vardır. Kapalı devre kameralarının iki önemli sınırı var. Kimi aradığınızı bilmek zorundasınız ve kameraların kayda aldıklarını her gün her dakika seyreden biri olmalı. Bu sistemden daha iyisini ve daha gelişmişi Las Vegas’taki kumarhanede kullanılmaktadır. Bu kumarhane en gelişmiş güvenlik kamera sistemini kullanıyor. Böylece müşterilerini yakından takip etme imkânı buluyor. Neredeyse her kağıdın hareketini, her kağıt çekilişini yada zar atılışı  görünmez gözlerce kayda geçiriliyor. Bu kumarhane gizli kamera ile donatılmıştır. Tavana yerleştirilmiş bu kameralar, 12 metre yüksekliğinde bir müşterinin saatindeki rakamları yada bir kağıt paranın seri numarasını okuyabilir. Kumar oynayan kumarbazlar, kumar oynadığı esnada hile yaptıklarında anında bu kameralar tarafından yakalanır ve kapı dışarı edilir. Böylece fişlenirler ve bir daha buraya giremezler.

            Dünyada son zamanlarda çok fazla suç işlenmektedir. Artık güvenlik güçleri bu suçlarla baş edemez duruma gelmiş. Bundan yola çıkan güvenlik teknolojisi üreticileri daha farklı yöntemler geliştirdi. Bunlardan biri de yüz tanıma teknolojisidir. Bu teknoloji ile bir bireyin yerini tespit etmek için; biri suç işleyipte kameralara yakalanmış bir adam sistem tarafından tespit edilebilir. Sistem adamı yüz tanıma programı sayesinde tanımaya çalışacaktır. Adamın zaman ayarlı yüz fotoğrafları monitöre alınır. Daha sonra bu bilgi yüz tanıma programına atılır. Fotoğrafın işe yaraması için doğru açıyı ve ışığı bulması gerekiyor. İnsan yüzünden seksen ölçü noktası bulunur. bilgisayar yüzü bu seksen noktaya göre belirleyerek tespit eder ve onu diğer yüzlerden ayırır. Tüm noktalar bir araya getirildiğinde yüz izi denilen kişiye özel bir şifre ortaya çıkar. Bilgisayar bu yüzü dünyanın her yerinde kara listeye girmiş diğer yüzlerle eşleştirecek. Böylece kişiyi tespit ederler.

            Bu filmi izlediğimizde ilgi çekici gelişmelerden biride, Üç boyutlu uydu destekli izleme teknolojisidir. Bu teknoloji dünyanın her yerinde ki herkesi bulabilir. Geleceğin gizli kamera sistemlerinin amacı sadece kalabalıkta bir yüzü tanımak değil, dünyanın neresinde olursa olsun onu bulabilmek. Laboratuar ortamında bu üç boyutlu sistem test edilmektedir. İnsanlar önce iki boyutlu olarak tanıma işleminde test edildi. İki boyutluda şüpheli bir insan kılık değiştirse bile yüz tanıma sistemi ile tanındı fakat şüpheli kafasını yana çevirdiğinde sistem insan profilden insanları tanıyamıyor. Çünkü sistem insanların yüzlerini sadece önden okuyor ve profilden okuyamamaktadır. Laboratuar ortamında üç boyutlu uydu destekli sistemi üzerinde çalışılmaktadır. Böylece üç boyutlu izleme ile sistem kişiyi profilden görse bile tanıyabilecektir. Bu sistem de tek yapılması gereken şey şüpheliyi kamera ortamında doğru açıyla yakalamak, kamera kayıtları bir araya geldiğinde ifade tanımlanıyor. Bir kişinin yüzü 64 binden fazla noktada oluşuyor. Bu tamamlanmış üç boyutlu imgeye avatar deniyor. Bu sistemle avatarı çevirebilir, pozunu değiştirebilir, başka açıdan bakıp veri tabanındaki diğer kayıtlar ile eşleştirebilir. Gelecekte tüm suçluların bu yöntemle her açıdan saptanabilmesi umuluyor.

            Son zamanlarda özelliklede suç olaylarının çok olduğu yerlerde göz tarama teknolojisi kullanılmaktadır.  Özelliklede havaalanlarında yaygın olarak kullanılan bu teknoloji ile ülkeye yasa dışı yollarla girmeye çalışan yada uluslar arası arenada suçlu listesinde yer alan biri iris tarama yöntemi ile çok rahat bir şekilde tespit edilip sınır dışı edilmektedir. Gözler her şey demektir. İris tanımlaması, gözün renkli tabakasını kontrol ederek kim olduğumuzu anlayan matematiksel bir sistemdir. Gözümüzün kopyalanamaz kendine has bir yapısı vardır. İris dışarıdan görülebilen tek iç organımızdır. Hiç değişmeyen bir yapısı olduğu için, yaşayan pasaportumuz irisimiz olabilir. İris normalde parmak izinden on kat daha kesin sonuç verir. Yüz tanımadan çok daha güvenlidir. Bu sistemde göze önce kızı ötesi ışınlar gönderir ve böylece irisi yalıtıp belirginleştiriyor. Sonrada irisin tesadüfi yapısını tespit edip, iris kodu adı verilen matematiksel bir bağlamda deşifre ediyor. Saniyede bu kodu alıp yarım milyon başka kodla karşılaştırıyor ve veri tabanında eşleştirmeye çalışıyor. Böylece kişinin suçlu olup olmadığını tespit ediyor.

            Yeni bir gizli takip sistemi bizim içimizde olanı sanal çıplaklık yöntemi ile görebiliyor. Bu sistemin adı geri yansıtmadır. Geri yansıtma sistemi üreticileri, insan çıplaklığını örten yeni bir versiyon üzerinde çalışıyor. Çünkü insanı çıplak göstermesi çok eleştiriye neden olmuştur. Geri yansıtma sistemi sadece insan üzerinde değil araçlar üzerinde de kullanılıyor. Bu sistem otomobillerin içini görmesini sağlıyor. Bu teknoloji metalin içini ve organik bileşenleri görebiliyor. Arabada patlayıcı varsa onu hemen görebiliyor. Bu sistem özellikle kaçakçılarla mücadelede çok etkili. X ışını ile gözden kaçan bir çok şeyi yansıtma sistemi ile yakalayabiliriz. Geri yansıtma sistemi güçlü bir ışık dalgasını seçili nesneye gönderiyor. Bu güçlü ışık dalgaları metal gibi yoğun maddelerin içinden geçiyor. Böylece çarptığı nesneyi belli ettiriyor. Fakat geri yansıtma sistemi etik olmadığından dolayı çok fazla eleştirilmektedir. Çünkü insanların içini gösteriyor olması çok eleştiri alan bir durumdur. Bu teknolojinin yanı sıra yeni yeni ortaya çıkan ve geleceğin kimliği olarak görülen çipli kimlikler hayatımızda artık yer almaya başladı. Kimlik çipleri, şimdilik Hollanda’daki bir gece kulübünde kullanılıyor. Bu kulüp seçkin müşterilerine bu çipi takarak onların kimlik göstermeden, para vermeden kulübe girmelerini  ve kulüpteki içeceklerden de ücretsiz yararlanmalarını sağlıyor. Bu sistemden faydalanmak isteyen seçkin müşteriler öncelikle doktora gidip kendi kollarına telsiz sinyali tanımlama denilen elektronik bir çip taktırmalıdırlar. Bu çip kısa radyo dalgalarını tarayıcıya yollayan bir araçtır. Her çipin bir numarası var. Veri tabanına bağlı tarayıcı kişinin kimliğini ve daha fazlasına saniyeler içinde ulaşabilir. Teknik olarak veri tabanının depolayabileceği bilgi sayısı sınırsızdır. Çip bir iğneyle seçkin müşterinin koluna takılır ve müşteri bu kolu okuttukça, kimliğini okutur  ve gece kulübüne girer. Diğer müşterilerin para vererek girdiği yere seçkin müşteriler sadece kimlik çiplerini okutmaları yeterli. Gelecekte çipler GPRS takip desteği ile bir kişinin ne zaman nerde bulunduğunu söyleyebilir. Anne, babalar ve evcil hayvanlar olanlar GPRS teknolojisini zaten sevdiklerini takip etmek için kullanıyor. Bu cihazlar giderek küçülüyor. GPRS çipler henüz kullanımda olmasalar bile her suçlunun, hatta her vatandaşın kimlik çiplerinden kullanmasını an meselesi. Bir zamanlar sadece filmlerde gördüğümüz bu teknoloji artık gerçek oluyor.

AŞAĞIDAKİ SORULARIN CEVAPLARI FİLMİN AYRINTILARINDA VARDIR

1.     Kapalı devre kamera sistemlerinin sınırı nedir?

2.     Dünyanın en çok güvenlik kameraları ile korunan şehri hangisidir?

3.     Las Vegas’taki kumarhane güvenliği nasıl sağlıyor?

4.     Kumarhanelerde yakalanan suçlulara ne tür işlemler uygulanıyor?

5.     Yüz tanıma programı ile kişi nasıl tespit edilir?

6.     Üç boyutlu uydu destekli izleme teknolojisi nedir?

7.     Gizli kameraların amacı nedir?

8.     İris tanımlama yöntemi ile kişi nasıl tespit edilir?

9.     Geri yansıtma yönteminin en çok eleştiri aldığı yönü nedir?

10.  Geri yansıtma teknolojisi en çok nerde kullanılıyor?

11.  Kimlik çiplerinin insanlara sağladığı faydalar nelerdir?

12.  GPRS takip desteğini en çok kimler kullanıyor?