In English!

Van Yöresine Özgü Bitkiler

Van Yöresi Doğal Süs Bitkileri

VAN FLORASI

 
Yem Bitkileri Kılavuzu

Şifali bitkilerle ilgili linkler

Verilen Dersler

Yürütlen Projeler


Türkiye'nin Yabancı Otları

 

Şifalı Bitkilerilerle Hastalık Tedavisi Deneme Sayfası

GRİP

Üst solunum yollan enfeksiyonudur. Her sene ayrı bir virüs bulunsa da, bu hastalığa sebebiyet veren belli başlı virüsler A, B ve C virüsleridir.

Hasta olmamak için, ya da hastalığı geçirmek için bitkisel formüllerden istifade edebiliriz.

Sarımsak yenir. Acı soğan bol bol yenir. Sarımsak yenir. 200 gr. çörek otunu öğütüp l kg balla macun yapıp yemeye devam ederiz. Bu vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. 50 gr. Çörek otu, 100 gr. kekik, 40 gr. misvak, 20 gr. sinameki karıştırılıp ıhlamur gibi kaynatılır. Kaynarken buharıyla derin nefes alınıp verilir. Balla tatlandırılıp günde 3 su bardağı içilmeye devam edilir. Limon kabuğuyla beraber yenir, portakal, mandalina yenir, muz, elma, ayva yenir. Kuşburnu kaynatılıp içilir. Bala limon sıkılıp yenir, çörek otu yağma limon sıkılıp yenir.
Elma çekirdeği, ayva çekirdeği ezilip ıhlamur gibi kaynatılır, balla tatlandırılarak günde 2-3 su bardağı içilir.
Zeytinyağına, sirke katılıp yenmeye devam edilir. Bunların hepsi ya da bulunabilenlerle bu hastalığı kısa sürede atlatırsınız.

BRONŞİT, ÖKSÜRÜK, NEZLE
Soğuktan kaynaklanan rahatsızlıklardır. Soğuğa karşı, sıkı giyinmek gerekir. Biraz istirahat etmek faydalıdır. C vitamini ihtiva eden vücudu kuvvetlendiren gıdalar alınır. Grip bahsinde açıkladığımız kürlere devam edilir. , Odaya doğal çam esansı püskürtülür. Sütlü palamut kahvesi içilir. Hardal, zencefil, havlıcan kaynatılıp, suyu balla tatlandırılarak l'er çay bardağı içilmeye devam edilir. Hardal, havlıcan, zencefil kaynatılıp; suyunda ayaklar ve eller yarım saat bekletilir. Soğan, sarımsak yenmeye devam edilir. Bu kürlerin hepsi ya da bulunanları yapılırsa, kısa sürede bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.

BALGAM

Soğukla beraber ortaya çıkan, başkalarını da rahatsız edici bir rahatsızlıktır. Sigara içenlerde daha çok görülür. Balgamı fazla olanların kuvveti azalır. Balgam söktürücü doğal gıdal, Keten tohumu, ısırgan tohumu öğütülüp, balla macun yapılarak yenmeye devam edilir. Gece ya­tarken yenmez. Ihlamur kaynatılıp, balla tatlandırılarak su bardağıyla içilmeye devam edilir. Çörek otu öğütülüp balla macun yapılarak 1'er şeker kaşığı günde 3 kere yenmeye devam edilir. 1 ölçek çemen unu, 2 ölçek çam balı karıştırılıp yenmeye devam edilir.
Meyan kökü kaynatılıp balla tatlandırılarak içirmeye devam edilir. Koyun sütü ya da süt balla tatlandırılıp sıcak olarak içilmeye devam edilir. Kuru üzüm günlükle beraber yenmeye devam edilir. Öd ağacı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. İncir, zencefille yenmeye devam edilir. Bu saydığımız gıdalardan bulabildiklerinizle balgamdan kurtulabilirsiniz.

BOĞAZ İTİHABI

Soğuktan kaynaklanan, mikrobik bîr rahatsızlıktır. Bitkisel antibiyotiklerle tedavisi mümkündür. 200 gr. çörekotu, 1kg. balla karıştırılıp yenmeye devam edilir. Kantaron ve kekik karışımı ıhlamur gibi kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Civan perçemi ve az pelinotu kaynatılıp gargara yapılır. Bu su, balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir. Kekik, çörekotu, misvak, sinameki karışımı, ıhlamur gibi kaynatılıp balla tatlandırılarak su bardağıyla içilmeye devam edilir. Elma çekirdeği ya da, kayısı çekirdeği, ayva çekirdeği ya da kabak çekirdeği; hangisi bulunursa ezilip sıcak suda bekletilir. Balla tatlandırılarak gargara yapılır ve içirmeye devam edilir. Bol bol çiğ pırasa yenir.

BADEMCİK İLTİHABI SİNÜZİT

Soğuktan bademciklerin şişmesi ya da ihtihaplanmasıdır. Soğuktan korunmak esas olup; boğaz Itihabında açıkladığımız kürler aynen uygulanır. Karabiber tozu pudra şekeriyle karıştırıp bademciklere üflenir.

SİNÜZİT

Soğuktan kaynaklanan, burundan şakaklara doğru giden bir iltihaplanmadır. Soğuk beldeleri abdest aldıktan sonra böyle rahatsızlıklar olmasın diye kurulanılır. Soğuktan korunmak esastir\ Başımızı soğuğa karşı korumamız gereklidir.

Banyodan çıkınca ayağımıza soğuk su dökmemiz faydalıdır. Civanperçemi, pelin otu kaynatılıp buruna çekilir. Bu işleme akşam-sabah devam edilir. Ebu Cehil karpuzu, acı düngelek Öümlere sebebiyet verir. Sakın ha kullanmayınız. Çörek otu | yağını buruna 2-3 damla damlatıp geri arkası yatınız.

Guatr

Gırtlağın Ön kısmındaki troid bezinin şişmesidir. İyot yetersizliği guatrın sebeplerinden biridir

Bitkilerle Tedavisi: Balık, pırasa, iyotlu tuz, soğan, sarımsak, dut, havuç, erik, lahana, mısır, koyun sütüne önem verilir.

Deniz süngeri öğütülür. (Öğütmek çok zordur. Fakat öğütülebilir). Tereyağı ve balla macun haline getirilip günde 3 kere tatlı kaşığı ile yenmeye devam edilir.

Kereviz rendelenip zeytinyağıyla salata yapılıp yenmeye devam edilir. Hamur, tereyağı ve kına yoğurulup guatr üzerine bağlanıp 2 gün bekletilir. Kereviz yaprakları lapa yapılıp guatra bağlanır.

BURUN KANAMASI

Bakla unu buruna çekilir. Sırt üstü yatılıp istirahat edilir. Çoban çantası az suda kaynatılıp süzülür buruna çekilir.

BURUN ÇIBANLARI

Kırmızı şekerpancarı ezilerek suyu çıkarılır buruna çekilir.

GÖZ HASTALIKLARI

Yapılan araştırmalarda A vitamini gözün görme gücünü arttırdığı ve kazaları önlediği tesbit edilmiştir. A vitamini en fazla olan meyve ise üzümdür. Yani Trafik canavarı ALKOLün ilk maddesi üzüm.

A vitaminini havuç, elma, f1

, incir, üzüm, çilek, yiyerek elde edebiliriz.Bal mumu çiğneyerek A vitamini elde edebilirsiniz;

 

 

 

A  B  C  D  E  F  G  H  K   L M  N  O  P  Q  R  S  T  U  W  V  X  Y  Z

http://biyolojiegitim.yyu.edu.tr
son güncelleme: 05.01.07
Görüşleriniz : Nasip DEMİRKUŞ, Mesut GÜL
Biyoloji Eğitimi Anabilimdalı web sitesi hakkında