Toplum ve Çevre Dersinde Gösterilen Film ve İşlenen Makaleler


Toplum ve Çevre Dersinde Gösterilen Filmler

Videoların izlenmesi için Adobe Flash Playerin  yüklenmesi gerekir. Bunun için burayı tıklayın ve sırasıyla aşağıdaki basamakları uygulayın;
1-I agree to the Adobe Flash Player Terms of Service kutucuğunu işaretleyin
2-Install Now ikonunu tıklayın
3-Ekranın üst kısmında beliren sarı bandı tıklayın; AktiveX Denetimini yükle…yi tıklayın (bazen önceden çıkar)



Filimlerin Rahat izlenmesi için minimumbilgisayar özellikleri;125 MB Ekran Kartı ve 756 MB Ram (Bellek) yada otomatik sanal bellek temizleyici olmalı

Videoların izlenmesi için Adobe Flash Playerin  yüklenmesi gerekir. Bunun için burayı tıklayın ve sırasıyla aşağıdaki basamakları uygulayın;
1-I agree to the Adobe Flash Player Terms of Service kutucuğunu işaretleyin
2-Install Now ikonunu tıklayın
3-Ekranın üst kısmında beliren sarı bandı tıklayın; AktiveX Denetimini yükle…yi tıklayın (bazen önceden çıkar)
    
  
Özel Not;video film özetleri geçici olarak, biraz acele ettirilerek, yüksek lisan öğrencisi Özlem CİHANGİR tarafından tutulmuştur. İlerde içerikleri Doç. Dr. DEMİRKUŞ tarafından yeniden Köylü Mantığı ve Yöntemine göre analiz edilerek verilmek istenen bilgiler bakımından hizmete sunulacaktır.
       
   Amaç;
Bilim ve ilimi kullanarak:insan, doğa ve teknoloji arasındaki verimli mantık-özgünlük fermuarlarının dişlerini doğru eşleştirip; asrımızı, insan, doğa ve teknoloji arasındaki ilişkiyi algıda değişmezlik derecesinde doğru tanıyıp teşhis etmek ve uzun vadeli; eğitim, öğretim ve üretim amaçlı çözümler üretmektir. Edinilen bilgileri ders notlarına ve uygulamalara güncellemek.
                 Doğal kavram kümesi mantık sisteminden/lerinden hareketle;teknolojik çalışmalardaki ve doğadaki mantık sistemlerini doğru algılamak/algılatmak ve asimile ettirmektir. Takiben koşullarımıza/da  eğitim, öğretim ve üretim amaçlı hayata uygulamak/uygulatmaktır. 1, 2, 3 
    Doğal Kavram Kümesi Mantık Sistemine (yöntemine) örnek kısa metrajlı filimler;
 A-İnsanda döllenme olayındaki; sperm, yumurta, ilk döl  hücresi (zigot) kromozom, hücre bölünmesi, DNA, kök hücre ve ilk döl kümesi (basltosist) doğal kavram kümesi. 
 B-Ahtapot, balık ve deniz yılanları arasındaki; av, avcı, avlanma, kamuflaj, kılık değiştirme, dikkat çekme, yanıltma,  taklit, savunma ve canlı döngü doğal kavram kümesi.  

                                                                                                                        TOLUM VE ÇEVRE DERSİ          


 Doğal Kavram Kümesi Öğretme Öğrenme Modeli'nin Hedefi;Bilim ve ilimi kullanarak:insan, doğa ve teknoloji arasındaki mantık-özgünlük fermuarlarının dişlerini doğru eşleştirmek amacıyla, kavramları doğru ilişkilendirerek; asrımızı, insan, doğa ve teknoloji arasındaki ilişkiyi algıda değişmezlik derecesinde doğru tanıyıp teşhis etmek ve uzun vadeli; eğitim, öğretim ve üretim amaçlı çözümler üretmektir. Edinilen bilgileri ders notlarına ve uygulamalara güncellemek. 1
       Doğal kavram kümesi mantık modeli ve sisteminden/lerinden hareketle;teknolojik çalışmalardaki ve doğadaki mantık sistemlerini doğru algılamak/algılatmak ve kavramları doğru ilişkilendirerek, zihnimize asimile ettirmektir. Takiben koşullarımıza/da  eğitim, öğretim ve üretim amaçlı hayata uygulamak/uygulatmaktır. 1, 2, 3 
       Doğal kavram kümesi modeli eğitimde ve uygunışında;kavramların sanal ve nesnel ortamlardaki doğal inkişafının;ilişkileri, kronolojik sırası, önceliği ve eşgüdümlülükleri önemlidir.
       Sonuç Olarak Doğal Kavran Kümesi Modeli, E18 Uygulama ve Öğretme Modeline uyumlu ilşkilendirilerek;tümevarım ve tümden gelim yöntemlerinin fermuar mantığı iskeleti üzerinde; tüm olanakları, yöntemleri seçimli ve etkili bir şekilde kullanarak; doğru ilişkilendirilen kavramların (görsel-işitsel, uygulama ve hayatla doğru güncellenerek hazırlanmış kavramların) alt örgüsünden/leriyle ilk-orta ve yüksek öğretimin;görsel-işitsel, güncel ve uygulamalı amaçlarına uygun olarak ünitelere ve konulara doğru çimlenme mantığı ile ulaşmaktır.
Kısa metrajlı filimlerde kavram kümesine örnek;

 A-İnsanda döllenme olayındaki; sperm, yumurta, ilk döl  hücresi (zigot) kromozom, hücre bölünmesi, DNA, kök hücre ve ilk döl kümesi (basltosist) doğal kavram kümesi. 
 B-Ahtapot, balık ve deniz yılanları arasındaki; av, avcı, avlanma, kamuflaj, kılık değiştirme, dikkat çekme, yanıltma,  taklit, savunma ve canlı döngü doğal kavram kümesi.  



İNTERNET VİDEO FİLİMLERİ   EVRİMLE İLGİLİ FİLİMLER  TEKNOLOJİ İLE İLGİLİ FİLİMLER   TOPLUMLA İLGİLİ FİLİMLER  İNTRANET VİDEO FİLİMLERİ   ALFABETİK SIRAYA GÖRE TÜM FİLMLER



    

ÇEVRE İLE İLGİLİ FİLİMLER 


ABD'de Atom Bombası Üretiminin Her Aşamasında Çalışan Bir Bilim İnsanının;Siyasetçilerin Cehaletini Sergilemek İçin Sarf Ettiği Sözle İbret Vericidir.

Bir Zamanlar Samurları Avladık Şimdi Yabanileştiriyoruz
Su samurlarına avlanma tekniklerinin öğretilmesi ve yine aynı vahşi ortamda av olmamak için samur ailesinin doğaya duyarlı hale getirilmesi sağlanmaktadır. Önce avlanma teknikleri öğretilmektedir. Örneğin bir su samurunun pirena avlaması ikinci aşamada ise av olmaktan kaçınmaları gibi becerilerin kazandırılmasıdır.

Çitalar Çiftçilerin Hayvanlarını Avlıyor
Çitalar her öğünlerinde taze etle beslenirler. Bu yüzden her gün bir antilop çitaların yılda yüksek oranda çiftçilerin ekonomisini sarstığını görüntülemektedir. Peki böylesi bir probleme nasıl bir çözüm getirilebilir. Güney Afrika çiftçileri çitaların avlanıp öldürülmesini savunmakta ve hatta uygulamaktadırlar. Çitaları yeni bir yere taşımak tartışmalı bir konu. Ama bir çiftlikten başka bir çiftliğe taşınması söz konusudur. Araştırmacılar çiftçilerin bu problemine şöyle bir çözüm üretmekte; öncelikle yakalanan bir çitaya önce sakinleştirici iğne yapılır daha sonra cep telefonu tasması çitalara takılıyor. İçinde cep telefonu ve küçük bir GPRS cihazı bulunmakta. Böylece çitaların hangi bölgelerde ve hangi amaçla dolaştıkları çiftçilere gösteriliyor. Böylece çitalar avcıların attığı kurşunlardan bir nebzede olsa kurtulmaktadır.Çiftlik çitleri yakınlarına yaklaştıkları zaman çok küçük oranda elektrik yüklü tellere dokununca geri adım atmaktadırlar. Böylece hangi avları avlamaları gerektiği konusunda fikirleri olmayan çitalar böylece hangi bölgelerin tehlikeli olduğunuda göstermektedirler.

Endonezya da Yeni Balık Türleri
Asya mercan üçgeni denilen bölgede yeni türlerin keşfi söz konusudur. Amerikan merkezli uluslar arası doğal hayatı koruma vakfı eşsiz deniz hayvanlarının yer aldığı bu bölgenin dinamit ve siyanür kullanan balıkçıların tehdidi altında olduğunu bildiriyor ve Endonezya hükümetini bu konuda harekete geçmeye çağırıyor.

Eskimoların Mors Avlaması ve Morsların Yaşam Döngüsü
Kutupta ilk bahar yani morsların buz üstüne çıktığı ve Eskimoların morsları avlama mevsimleri film Eskimo ve kutup ayılarının morsun etini paylaşmak için çok fazla yaklaştıklarını görüntülemektedir.

Aysbergler Buzullar ve Kutup Nedir
Buz dağlarının nasıl oluştuklarını ve bu dağların fiziksel özelliklerini görüntülemektedir. Antartika buz dağları ve nasıl oluştukları izah edilmekte ve görüntülenmektedir.

Antarktika ve Çevre Sorunları

Başka Kıtalara, Bölgelere Göç Eden veya Taşınan Canlı Türleri Gittiği Yerde /lerde Öldürücü Olabiliyor
Çevreden bir çok yeni tür toplanmaktadır.Bu türler istilacı böceklerden oluşmaktadır. New Orleans’ da böceklerin istilası devam ederken biyologlarda bu soruna çözüm aramaya devam etmişlerdir. Böcekler ufaktır ama sayılarının fazla olmasıyla devasal bir güç ortaya çıkar. Termitlerin inanılmaz yıkıcı organizasyonları yok edilmek üzere inceleme altında Güneydeki bu böcek istilasını ortadan kaldırmak için senede 1 milyar dolar harcanıyor. Ancak getirilen yeni tür istilacı kimliğini kaybetmemektedir. Viktoria gölündeki nil timsahı bölgede büyük bir tehlike oluşturmaktadır.Yeni böcek türlerini bu bölgeye kazandırmak istiyorsanız onların yerleşeceği ekolojik çevreyi çok iyi belirlemeniz. Dünyanın en çok balık çeşidi bulunan Viktoria gölündebalıkçılar çok miktarda avlanmaktadır. Ancak balıkçıların çok sayıda olması nil timsahlarının sayılarını da artırmaktadır. Yine su sümbüllerinin istilası balıkçıları kıtlığa boğmaktadır. Peki bu sorunlara nasıl bir çözüm getirilebilir. Biyokontrol programın çalışması buğday bitlerinin inanılmaz başarısı şaşkınlık vermekte ve olağanüstü bir başarı hikayesini oluşturmaktadır. Havai de toprak kaymalarına neden olan böcek türünü etkisiz hale getirmek. Bitkiler doğada tutunabilmek için kimyasal savaş yapabilir ya da birbirleriyle mücadele edebilirler. Yabancı bir bitki nasıl bu kadar hızlı büyüyebilir ve kökleri nasıl bu kadar hızlı yayılabilir.

Yıkıcı Seller Tsunamilerle Felaketlere Baş Edecek Teknoloji
    Yıkıcı seller, öfkeli tsunamiler, ölümcül kıtlıklar bunlarla başa çıkacak yeni teknolojiler bu belgeselde. DÜNYAMIZA BİZ NELER YAPTIK?
2006 da 50 nin üzerinde büyük deprem 70 den fazla tayfun ve kasırga ayrıca 19 ölümcül hortum meydana geldi. Dünya büyük toz fırtınalarına, yangınlara, volkanik püskürmelere ve bir tsunamiye sahne oldu. Tüm dünya ısınıyor. Bunun nedenide biz insanlarız. Dünyanın 2006 da yaşadığı en büyük sağlık sorunu, iklim değişikliği, dünyanın ateşi giderek yükseliyor. Nedeni; atmosferdeki metan ve CO2 gazları bir battaniye etkisi yaratıyor ve güneşten gelen ısıyı tutarak gezegenin sıcak kalmasını sağlıyor. Bu gazlar doğru oranlarda bulunduğu zaman bize yarar sağlıyor. Onlar olmasa dünyada buzdan ve kayadan başka bir şey olmazdı. Ancak insanlar kömür ve petrol gibi fosil yakıtlar yakarak her yıl atmosfere fazladan 7 milyar ton CO2 salıyor. Böylece battaniye fazlasıyla kalın hale geliyor.
Yetişkin bir ağaç yılda yaklaşık 20 kg CO2 emer.Ormanları yangınlar yada kontrolsüz kesimlerle yok edersek gezegenimizin atmosferi iyileştirme yeteneği de önemli ölçüde azaltmış oluruz. Bunun tek çaresi ağaç dikmeyi sürdürmektir. Dikilen ağaçlar çoraklaşan topraklar üzerinde merhem görevi görüyor. Bunun yanında okyanusları da büyük ölçüde koruyor. Okyanuslar gezegenimizin akciğerleri gibidir. Okyanuslar dalgalandıkça nefes alır ve havadaki CO2 i emer.
Bizi en fazla uğraştıran sorun kirleten tüketim alışkanlıklarımız. Bu durum insanların kullandığı pek çok kaynak için geçerli ayrıca kendimizi de kurtarmaya da buradan başlamamız gerekiyor. HER BİRİMİZİN 10 AĞAÇ DİKMESİ GEREKİYOR!...... kendi CO2 imizi temizlesin diye.
Her kim olursanız olun, her ne işle uğraşırsanız uğraşın elinizdeki gücü kullanın dünyanın sizin verdiklerinize ihtiyacı var.

Toz Bulutlarının Atalntik Üstünde ve Dünya Gezegeninin Degesine Negatif Etkileri
Toz bulutları Atlantik’ in üstünde oluşuyor. Karibu geyiklerinin nüfusu azalıyor.Okyanustaki türler ölüm kalım savaşı veriyor. Karibuların karşılaştıkları tehlikeler ve nüfuslarının azalma nedenleri görüntülenmektedir. Bilim adamları şimdilerde planktonların sayısındaki artışın ve azalmanın büyük sıcak ve soğuk su akıntılarının yer değiştirmesinden kaynaklandığına inanıyor. Dünya ısınmaya devam ettikçe kimileri kazanacak kimileri kaybedecek sonuçta denge bozulacak ve yaşam alanlarımız daralacaktır. Önümüzdeki 20- 30 yıl içinde gezegenimizi ve kendi durumumuzu iyileştirmemiz için nelerden vaz geçmemiz gerekir. Dünya iklimi birbirine bağlıdır. Bir bölgedeki yoğun hava kirliliği ne kadar uzak olursa olsun sonuçta tüm dünya canlılarını etkilemektedir. Küresel bağlantılar hayret verici yani hint okyanusunun ısınmasının kuzey Atlantik salınımını etkilemesi soreda salınımının sahrada kümelenen tozları etkilemesi ve bu tozların karaiplere kadar havayla taşınması.

Kurbağa, Yok Olan Deniz Canlıları ve Su Ekosistem Tedavisi
Amerika da kurbağalar yok oluyorlar ve balinalar şaşırtıcı şekilde ölüyorlar. Bu arada deniz yıldızları büyük sığ kayalıklarda yok oluyorlar.
Filmde kimyasal maddelerin örn; (atrazin) etkilerini incelemektedir. Bilim adamlarının söz ettiği atrazin litrede 0,1 mikrogramdaki etkidir. Bu bir tuz tanesinin 1/1000 de bir ağırlığıdır. Bu kimyasal kurbağalarda hermofroditizme sebep olmaktadır. Testesteron hormonunun östrojen hormonuna dönüşümü sonucu erkek kurbağalarda ovaryum oluşumu söz konusu olmuştur.
Küçük dozlar deformasyonlara yol açarken daha büyük dozlar daha az zarar verici. Büyük miktarlar vücut savunma sistemini tetikliyor olabilir.Ama küçük dozlar radardan saklanıyor olabilir.Kimyasal kokteyillerin etkilerini ortaya çıkarmak ve herhangi bir hayvanı etkileyen kimyasallar bizi de etkiler. Örneğin; Klor oranı yüksek olan çeşme suları kullanımı sonrası kadınlarda düşük olduğu tespit edilmiştir.

Budizm Çevreciliği Taylandın Andamar Hayvanları
     Belgesel film budizmin çevreyi mistik ilahlaştırma görüşü üzerine yoğunlaşmaktadır. Budizmde bir anlık düşünceyle binlerce yıllık efsanenin gün ışığına çıkarılma inancı vardır. Bu inançla hareket eden bilim adamları güneydoğu asyanın merkezi olan taylantta incelemeler yapmıştır. Budizmde her şeyin fani olduğu vurgulanır ve doğadan örnekler verir suyun bir dereden akıp gitmesi gibi. Budizimdeki hayata saygı duyma ilkesine toprak, hava ve ateş dahildir ama bunların hiç biri sudan daha kutsal değildir. Su duyuların hepsini rahatlatır. Budizm tek bir inancı vurgular. Hayatın gerçeği gözlerimizin önündeki dünyaya yargılamadan bakabilmekle görülür.

Budizim Çevreciliği Doğadaki Hayvanları Hikayelerle İlahlaştırması
   Doğa ve din dünyanın son Budist krallığı Shangri- Le da birleşmiş durumda Bhutan himalayaların adeta bir mücevheri. Ormanların Budistler için özel bir önemi var. Dünya meselelerinden kaçmak için buralara çekiliyorlar. Ormanın içinde boti dedikleri ağacın altında oturup aydınlanma yaşadıkları anda huzur buluyorlar.

Babunları Kasabayı İstilası Onları Uzaktan Sevmek

Çekirge Sürülerine Engel Çalışmalar 29:20 Dak
Çekirgelerin dengesiz artışı nedeniyle verdikleri zararlar gözler önüne seriliyor. Çekirge sürüleri bir günde 120 km mesafe katedebilir ve tahribata sebep olabilir. Araştırma Raky dağının çekirgesinin neden yok olduğu noktasının izini sürmektedir. Araştırmalar insanlar tarafından kaza eseri yok edildiğini ifade etmektedir. Çekirgelerin inanılmaz boyuttaki sürü görüntüleri ve istila ettikleri bölgeler görüntülenmektedir. Tüm bitkileri yiyerek müthiş bir çölleşme ve açlığa neden olan çekirge istilaları görüntülenmektedir.

Ayın ve Dünyanın Oluşum Hikayesi ve Ay Çekiminin Fiziksel ve Zihinsel Etkisinin Bilimsel Açıklaması

Bilimsel Olarak Dünyanın Olası Oluşumu 7:03 Dak

Dünyada gerçekleşen en eski kara parçalarına ve sarsıntılara bir yolculuk. Dünyamızdaki ilk kıta nasıl oluştu? Kıtalarımızın 250 milyon yıl içindeki gelişiminin nasıl olduğu görüntülenmektedir. Dünyanın diğer gezegenlerle çarpışması sonucu ay oluşmuştur.

Bilimsel Olarak Evrenin Olası Oluşumu

Depremler Konusunda Bilimsel Çalışmalar 39:02 Dak
Depremler gezegenin doğuşundan beri yer yüzünü yerle bir etmekte ancak insan oğlu bu sismik akımlarla baş etmekte fazla yol alamadı. Film eski batıl inançların ve bilimsel niteliklerin az olduğu eski çağlarda insanların depremler hakkında neler düşündüğünü açıklamaktadır. Bilim adamlarının yer yüzünün sallantılarıyla ilgili araştırma ve incelemeleri görüntülenmektedir. Simülasyon ve canlandırmalar ile depremlerin doğaları incelenmektedir.

Olası İklimsel Değişimler Sonucu Dünyamızda Buzul Dönemi Hangi Bilimsel Nedenlerden Dolayı Ortaya Çıkabilir

Dünyanın Sonunu Getirebilecek Dev Volkanlar ve Yerleri
Havai adalarından görüntüler içeren film volkanları ve yüksek mağma akışlarını göstermektedir. Havai adalarının tümü birer volkandır. Bu jeolojik oluşumun bugünkü haline gelmesi 70 milyon yıl sürmüştür. Isı yer yüzüne çıkar ve yer kabuğuna yakın bir yerde kayaları eritir. Erimiş kayalar lav halinde püskürür. Şubat 1983 havainin büyük adası üzerindeki kiloia 80 m yüksekliğinde lav püskürtür. 25 haziran 1997 de Soufriere tepelerinde meydana gelen patlamaların görüntülerini içermektedir. 800°C sıcaklığında kül 10 km yukarıya patlıyor ve sıçrıyor. 18 Mayıs 1980 de mt st helens de meydana gelen patlama görüntülenmektedir. İtayla da Napoli kentindeki patlama görüntülenmektedir.


Venezüella ve Dünyanın Ekosistem Sorunları 55:24 Dak
Venezüella’ da ve tim dünyada uzmanlar vahşi hayvanların ekosistemin yapısı ve fonksiyonunda çok önemli rol oynadıklarını öğreniyorlar.Filmin devamı dünya gezegeninde ekolojik denge yellow stone kurtları varsa filmini çermektedir.

Güney Doğu Alaskanın Merkezinde Buzul Körfezi (Yaşayan Dünya Cennetleri)
Yükselen ısı buzulları harekete geçirir ve uyandırır. Buzullar bir ev büyüklüğündeki külçeler halinde bölünürler. Sonsuz bir döngüyle gel gitler buz dağlarını denize doğru çeker ve sonra karaya doğru iter. Buzullardaki kırılıp düşen buzların karıştırdığı besin yönünden zengin sular beslenmek isteyen sahil kuşlarını cezveder. Foklarında özellikle yavrularını güvenli bir şekilde doğurması için çeker. Bir çok yönden fok yavruları için düşmanlara karşı daha korunaklı bir yer teşkil etmektedir.


Dünyada Vahşi Hayvanların Ve Mercanların Ekosistemdeki Önemi 19:16 Dak

Geçtiğimiz 1000 yıl boyunca mercan sağlıklıydı. Ancak 1980’li yıllarda daha önce gerçekleşmeyen bir olay olmuş ve mercanların büyümesi durmuştu. Film bunun sebebini araştırmakta ve muhteşem görüntüler sunmaktadır. Venezüella’da ve tüm dünyada uzmanlar vahşi hayvanların ekosistemin yapısı ve fonksiyonunda çok önemli rol oynadıklarını öğreniyorlar. Balık türlerinin hızla azalmasının nedenlerini araştıran araştırmacıları görüntülemektedir. Su ekosistemini muhteşem bir şekilde görüntülemektedir.

Orman Ekosistemindeki Böcekler 43:36 Dak
Kendi ağaçlarına saldıran her türlü canlıya şiddetli tepki gösteren karıncalar görüntülenmektedir. Ağaç ve karınca arasındaki mutual ilişkiyi göstermektedir. Ormanda siyah başlı kocaman hamam böcekleri ve ava çıkan dev kırkayağın böceklerden kuşlara kadar nasıl beslendiğini görüntülemektedir. Kırkayak ve hamam böceği av avcı ilişkisi. Tarantulaların yılan avı ve güçlü sindirim enziminin vücudu sıvı hale getirme mekanizması Bitkiler içindeki su hacimleri ve bu su havuzunun yüksek protein seviyesinin nedenleri açıklanmaktadır.Film bir çok böceğin morfolojisini ve beslenme şeklini görüntülemektedir.


Maymunların Yetenklerini İncelerken İnsanlığın Geçmişindeki Eserlerini Doğa ve Ormanlar Nasıl Asimile Edip Yutuyor veya İşgal Ediyor
Bilim adamları maymunları incelerken insanlığın geçmişi ve geleceğini aydınlatabilecek bilgileri açıklıyorlar. Bilim adamları balta girmemiş ormana bizimle ilgili neler öğretebileceklerini görmek için gidiyorlar. Yakın zamana kadar insanoğlunun benzersiz olduğunu düşünüyorduk. Ormanı kolaylıkla evcilleştirebilmemiz diğer bütün hayvanların çok üstünde olduğumuzun kanıtımı? Uzmanlar onlarla düşündüğümüzden daha fazla bağlantılı olduğunu görüyorlar, zeki maymunlar buldular, pirimatlarda kültür olduğunu gördüler cinayete bile tanık oldular. Ormanı ehlileştirebilmemiz fikrine gelince ormanında bizi ehlileştirebildiğini gördüler. Alet kullanımı insan becerisi değil bir goril becerisidir.

Amazon Tropik Ormanı 38:01 Dak

Film Amazonlarda en sık rastlanan maymunları görüntülemektedir. Bu bölgedeki yani Amazon havzasındaki maymunların çevre şartlarına bağlı olarak beslenme şekillerini ve harcamış olduğu enerjileri incelemektedir. Amazonda bazı ağaçlar böcek istilasına karşı toksin üretiyor. Mutualizm(+,+) kavramı açıklanmaktadır. Ağaç ve karıncanın işbirliği ağacın yaprak köklerinde salgıladığı nektara karşı karıncada gelen saldırıları önlüyor. Karşılıklı fayda görüntülenmektedir.( 7:00- 9:03) Dünyanın en büyük yağmur ormanı dünyada yaşayan canlıların yarısından fazla türe ev sahipliği yapmaktadır. Doğal yaşamlarının en tehlikeli hayvanlarının ölüm kalım hikayesi tüm detaylarıyla görüntülenmektedir. Çiçekli bitkilerde döllenmenin ve polen taşıyıcıların görüntüleri, sinek kuşunun döllenmedeki rolü ve çiçek kenelerinin taşınması, gece çiçeklerinin açılma görüntülerive mutualizm (18:00-21:30) Maymunlarda yavru bakımı


Tropik Ormanlar ( Balta Girmemiş Ormanlar) 46:44'
Genç grup bilim adamlarının balta girmemiş ormanlarda daha henüz keşfedilmemiş türleri incelemeleri araştırılmaktadır. İlk üç boyutlu balta girmemiş orman haritası çıkıyor. Sumatra kaplanının ilk defa çekilmiş görüntüsü bu filmde yer almaktadır. Balta girmemiş ormanı görüntüleyen araştırmacılar efsaneleşmiş hayvanları araştırmaktadırlar. Madagaskar adasından doğa kanunlarına kafa tutan orkide türü (koned orkidesi) 30 cm dili olan bir pervane tarafından emilen nektara sahipti. Ç. Darvin’ in ileri sürdüğü bu fikir hiç kimse tarafından ciddiye alınmamıştır. Ancak filmde Ç.Darvin’in ileri attığı bu düşüncenin ispatı görüntülenmektedir. Teknolojik ürünlerle mükemmel görüntülenmiş tropik orman sizlere inanılmaz bir seyir sunmaktadır. Kongo fillerinin nereye gittiği sırrıda gün ışıgına çıkmaktadır.

Meracan Resiflerinin Yaşam Savaşı

Dünya Gezegeninde Doğal Ve Yapay Ekolojik Denge Sorunları Ve Yellow Stone Kurtları 44:54 Dak

Ağaçların azalması acaba avcıların yok olmasına bağlı olabilir mi? Doğadaki canlılrın fonksiyonları ve etoburların beslenmesi şeklinde görüntüler içermektedir. İguana yapraklarla beslenen maymunlar ve bunların beslenme için vermiş oldukları mücadeleler konu edinmiştir. Sel sularının altında kalan hayat verme özelliği görülür. Derece tahrip olan yerlerdeki hayat formları inceleniyor. Avcıların ortadan kaldırılması ile otoburların insanlara zarar verebilecek düzeyde çoğalması ve hastalık taşıması tartışma konusu olmaktadır. Avcıları tekrar doğaya kazandırmak ve doğal ortamda doğanın dengesini bozmak mümkün müdür? İşte bu tip soruların cevabını içeren bu film yellow stonedeki görüntüleri envanter olarak kullanmıştır. Yellow stonedeki kurtların bir tehdit olarak algılanıp bu kurtların toplanması neticesinde bu bölgelerdeki ekosistemin tahribatı ile sonuçlanmıştır. Tekrar bu kurtların buradaki doğaya kazandırılması ile bu bölgedeki otoburların bir miktar azalması ağaç ve bitki formasyonlarının arttığını göstermektedir. Böylece bir kurt avlanmasının yada doğadan çekilmesinin nasıl ekosistemi etkilediğini göstermektedir. Filmin devamında su ekosistemi ve deniz etoburları görüntülenmektedir. Herbivor ve vahşi yaşam yine bu filmde görüntülenmektedir.

Kalahari Çöl Biyomu
Kalahari de bütün hayvanlar zamana karşı bir yarışa giriyor.tek hedef hayatta kalma mücadelesi. İki önemli hırsları beslenme ve üreme. Mevsimlerin etkisiyle değişen bitki örtüsü ve hayvanların hayatta kalma mücadeleleri gözler önüne serilmektedir. Boğa kurbağalarının ilginç hayat serüvenleri ve kendi yavrularını yeme trajedisi ve kendilerini savunma sistemleri küçük avcılar zamanla avlanılmakta ve başka yırtıcılara yem olmaktadırlar. Filmde besin zincirinin halkaları gözler önüne serilmektedir. Kalaharide kurak mevsimin baş göstermesiyle yavruların hayatta kalma mücadeleleri ve susuzlukla boğuşmaları gözler önüne serilmektedir.



Yağmur Ormanında (Kostarika) Böcek Faunası


Öfkeli Gezegen Dünya 44:32 Dak
44:32 dak
Tsunami felaketini gözler önüne seren müthiş bir filmdir. 2004 tsunamisi konu edinmiştir. Doğal felaketler daha sık ve daha ölümcül olmaya başladı. Yüzyılın en yıkıcı afetlerini araştırıp depremlerin volkan patlamalarının fırtınaların çaresiz halkın ölümüne neden olduğu üç şehir incelenmektedir. Doğanın öfkesi sahilde bir sumatralıyı yutan dev dalgalarla görüntülenmiştir. Her geçen gün vahşileşen bu gezegende doğal afetler konu ediniyor. Türkiye İstanbul şehrinin deprem riski altında olabilecek bölgeler görüntülenmektedir. Depremler olmazsa ne olur? Depremlerin yer yüzünde meydana getirdiği yıkımlar nelerdir. Filmin devamında güçlü kasırgalar ve fırtına kuşaklarını görüntülemektedir. Ayrıca sonuç olarak dünya yaşayan bir varlık olduğunu gösteriyor, kaslarını rahatlatıyor nefes alıyor, yaratıyor tekrar yaratıyor kendini tekrar yaratmak için bazı bölümlerini yok etmek zorundadır.

Katrina 15:44 Dak
Katrina kasırgası binlerce insanın ölümüne sebep oldu. Aslında en fazla kayıp, insan hatasının yarattığı felaketle son bulmuştur. Katrina (doğal olmayan afet) devasal bir fırtınanın büyük bir yerleşim kentini nasıl yok ettiğini görüntülemektedir.

Böcekleri Tanıyalım

Depremler ve Nedenleri 45:33 Dak
Büyük felaket herkesin merak ettiği depremleri inceliyor. Her depremin kendine has sırrı ve şiddeti var. Depremlerin oluşumunu ve nasıl meydana geldiğini görüntüleyen bu film açığa çıkan enerjinin depremin ölçüsünü ortaya çıkardığını açıklamaktadır.

Timsahların Zehirlenme Kanıtları 23:50 Dak
Acaba zehirli atıklar timsahları ne şekilde etkilemektedir. Timsahların birbirleriyle iletişimini sağlayan sesleri nasıl çıkarıyor. Belgesel genellikle hayvanların ne ile beslendiğini özellikle timsah ve pitonların ne ile beslendiğini öğrenmek için incelemeler yapan bilim adamları görüntülenmektedir. Mideleri boşaltılan timsahlardan timsahlardan kan ve doku örnekleri alınmaktadır.

Ateşli Bilim Petrol Yiyen Bakter ve Pencere Üretimi Nasıl Olacak 30:22dak
Bilim adamları tarafından başarılmış en son çevre ve koruma çalışmaları bu filmler ve teknolojiler dünyamızın geleceğini sağlama almak için petrol yiyen bakteriler sayesinde en kirli yüzeyler bile tertemiz olabiliyor. İsrail Tel-Aviv üniversitesi laboratuarında incelemeler yapılıyor. İlk önce özellikle zift parçaları üzerinde bulunması ihtimali ile bu parçacıklar alınıyor. Daha sonra pek çok bakteri içerdiğinden ve petrol yiyen bakterileri ayırt etmek için besiyeri olarak sadece petrol veriliyor ve gözlemler sürdürülüyor. Bakteri ve emülsiyon tozu ile kumsala uygulama yapılmıştır. Tanker veya kumsalların petrol temizliğinde kullanılması oldukça idealdir. İsrail dışındada kullanılan bu kimyasallar oldukça etkili bir sonuç vermektedir. Filmin devamında plastik çatal kaşık yapımı ve motorlu taşıt lastiği yapımına yer vermektedir. Biyo-lastik üretimini açıklamaktadır. Filmin sonrasında güneş enerjisinden faydalanarak ev pencereleri ile ısının sağlanması ve artık interaktif pencereler sayesinde fosil yakıtların kullanımına son verilmesi, akıllı pencere üretiminde bahsedilir.

Süper Mikroplar 45:01 Dak
Bakterisiz yaşayabilmek imkansızdır. Fosil yakıtların ve minerallerin dönüşümünde etkilidir. Yalnızca ağzımızda milyonlarca bakteri bulunur. Bakteri sayısı insan hücresinden daha çoktur. Bakterilerin faydaları zararlarından çoktur. Çok fazla çikolata, kahve ve alkol almak bakteri soykırımını sağlıyor. Su yosunları havayı filtre etmektedir. Dünyadaki hayat 4600 milyon yıl önce başlamıştır. Şimdi küçük bir simülasyonla bu noktayı açıklayalım. Sol işaret parmağımızı burnumuzun ucuna koyup sağ kolumuzu uzatalım. Hayat burunda başlar, dünyadaki ilk yaşam omzumuzda belirdi ve bakteriydi.Kolumuz boyunca bakteriden başka hiç bir şey yoktu. Daha sonra dirseğin bulunduğu yerde ani ve hızlı bir evrim yaşandı, ilk bitkiler ve balıklar bu aşamada ortaya çıktı bu dinozorların olduğu zamandı ve insan oğlunun evrimi tırnaktan itibaren başlamıştır. Doğal bakterilerin antibiyotik üretimi ve insan sağlığına etkileri açıklanmaktadır. Bakteri solüsyonlarının bitkileri daha iyi geliştirdiği savunulmaktadır.

Kaliforniya Şehir Artık Ve Atıklarını Doğal ve Yapay Döngülere Asimile Eden Devasa Dönüşüm Tesisleri ve Çalışan Araç - Ekipman

         


                                                                                   İnsan Kaynaklı Çevre Sorunları ve Çözümleriyle İle İlgili Makaleler                                     

-Artıklardan Kapı Pencere 2003
-Atık  (Katı ) Sorununa Çözüm  Biyotuğla 2002
-Atık Nükleer Yine Galip 2007
-Atık Suların Temizlenmesi  Mikroalg. Besin Eldesli 1988
-Atıklar (Ya Nükleer) 2002
-Atıklar Nükleer  1994
-Atıklar Tehlikeli  2004
-Atıklar Tehlikeli  2006
-Atıklar Zehirli 1990
-Atıklardan (Nükleer) Kurtulma Yolları 1999
-Atıklar  Nükleer Haz1994-319
-Atıklardan ( Nükleer) Kurtulma Yolları Mart 1999-376
-Atık Sular Ve Temizlenmeleri Ağu 1992-297
-Atık Yiyen Reaktör Kasim 2000-396
-Atıktan Mutfağa Biyogaz Ekim 2006-467
-AtıklarYaşamımızı Etkileyen Bazı Teh. Atıklar May2006-462
-Atıklara Katı Çözüm Ağ 2002-417
-Tehlikeli Atıklar 1 Şubat 2004
-Küresel Isınma Payınız Ekim 2005
-Karbondioksiti Hapsetmenin Yolları Eylül 2003
-Karbondioksitten Kurtulabilecekmiyiz Kasım 2005
-Çernobil Kazası Sonrası İzler Aralık 2005
-Terörden Arda Kalanlar
-Su Tufanı (Depreşim) ve Depremlerle İlgili Kavramlar bt 2005
-Süper Kıtaların Dansı, Wagnerin; Kıtaların Kayma Kuramı 2004
-Dünyanın Değeri Fatura 33 Tırliyon Dolar
-Enerji Verimliliği Şubat 2006 bt
-Küresel Konumlandırma Ağustos 2004 bt
-Hangi Son (Dünyanın Akıbetini Etkileyen Olaylar)  2003
-Sondan Kaçış Yok(Dünya ve Güneşin Beklediği Son)2004
-Anadolu Çevresinde Tsunamiye Yol Açan Sismik Olaylar
-Canlılar Çevreyi Değiştirir Ocak 1992- 59
-Dünya Çevre Gününde de Eriyen Buzullar Bç Haz 2007
-Doğa Yaralarını Sarar mı 2002
-Elektromanyetik Kirlilik Ocak 2000-66
-Ev içinde Hava Kirliği BÇ Nisan 2002-4
-Geleceğin Çevreci Otomobilleri Ağ 2007-114
-Globe Bir Çevre Eğitim Projesi BÇ Ekim 2002-30
-Kuzey Buz Denizi Üzerinde Rekor Kirlilik
-Hava Kirliliğine Neden Olan Maddeler BÇ 2005 Ekim 41
-Işık Kirliliği 96
-Işık Kirliliği I 98
-Işık Kirliliği II 98
-Işık Kirliliğini Önleme Çabaları Ara 1999
-Işık Kirliliği Gökbilimi Tehdit Ediyor 2000
-Işık Kirliliğine Karşıyasa Bç Haziran 2002
Işık Kirliliği ve Türkiye 2002
Işık Kirliliği ve Gökyüzü2007
-Kirli Dünya Bç Nisan 2003-9
-Kirli Hava Ozon Tabakasını Kurtarıyormu Haz 1990-271
-Kirli Ve Temiz Sularla Sulanan Bitkileri İnceledik 2004-47
-Açık ve Yeşil Alanların Hava Kirliliğne Etksi Ağ 1998-92
-Sanayi Kirliliğinin Bitkilere Zararı Ara1988-253
-Toprakta Petrol Kirliliği Mart 1992-292
-Uydulardan Çekilen Resimlerle Hava Kir. Kontrolü Ara1988
-Kuzeyde Açılan Yollar Kirliliğe Sebep Olacak Bç2006
-Okulumun Çevresindeki Doğa Bç
-Plastik Torbalar Ve Çevre Bç 2003-7
-Seyir Defterleri İklim Değişmelerine Işık Tutuyor Bç 2004-6
-Tehlikeli Atıklar
-Teknoloji Tasarım Ve Çevre İlişkisi Haz 2007-104
-Teknoloji Tasarım Ve Çevre İlişkisi May 2007-104
-Teknoloji Tasarım Ve Çevre İlişkisi Tem 2007-104
-Yenebilir Ambalajlar 2006

-Yeşil Bitkiler, Çevreyi Kurtarmanın Formülü Haz 1990-18
-Yeşil Kutu Çevre Eğitim Projesi 2007-117
-Çevreyi Kirletmeyen Teknoloji Mart 1990-268
-Çevre Dostu Bebek Evi
-Çevre Dostu Evler-Doğa Evleri
-Çevreye-Doğaya Dönüş İçin Fırsat Doğal Kentler (Ekokentler) 2006
-Çevre Dostu Tekstil Ürünleri
-Çevre Dostu Plastikler
-Çevre Dostu Bilkimci
-Çevre Eğitimi Öğretmen Yeşil Kutu
-Çevre Sorunlarına Dikkat
-Çevre Proje Şenliği Bç Mar2006-7
-Çevre Konulu Web Sitesi
-Çevrenin Yıkımı Nasıl Başladı Haz1976-103
-Çevreyi Kirleten Araçlar İçin Radar Haz 1991-283

-Doğal Gazın Taşınması 2006
-Dünyanın Hangi Sonu 2003
-Dünyanın Sondan Kaçışı Yok 2004
-Dünya Büyüyor mu 2006
-Dünya’nın Ölümcül Geleceği 2007
-Dünyada Yirmi Birinci Yüzyılda Çevresel Kıyamet Haz 2001
-Dünyamızın iklimi değişiyor BÇ 2007
-İklim Değişimi(Küresel) Ve Türkiye Mart 2007
-İklimsel Açıdan Küresel Isınmanın Kıyamet Hesabı 2007
-İklimsel Değişimin Geçmişi (Küresel Isınmaya Birde Doğal Etki Binerse)2007
-İklim Değişimleri Ve Seller Bç Ekim 2007
-İklim Değişimleri Uygarlığı Yok mu Edecek 2007
-Bizim Suçumuz! (İnsanın İklim Değişimindeki Payı) Mart 2007
-İklim Değişimleri ve Uygarlığın Doğuşu 2007
-Küresel İklim Değişimi ve Türkiye Mart 2007
-İklim Kuzey Buz Denizi'nin Buzu Gidip Denizi Kalıyor 2006
-İklimimiz Değişiyor 2006
-İklim Bilimciler Ağaçları İnceliyor Bç Ey 2005
-İklim Geleceğimiz Haz2005
-Atmosfer Ve İklim Eylül 2005
-İklim Araştırmalarına(Öğrenciler ) Devam Ediyor Bç May 2005
-En Büyük Toplu Yok Oluşun Nedeni İklim Değişimiymiş Şub2005
-İklim Araştırmaları Dijital Ortamda Fırtınalar Kopuyor2004
-İklim Kontrolü Ekim2002
-İklim Değişimi Ve İnsan Evriminin Anahtarı Endo. Vanası mı Haz 2001
-İklim Simülatörü Ağs1995
-Bush'un İklim Girişimi Hayal Kırıklığı Yarattı Mart  2002-412
-Çevre Kirliliği Ve Gıdalarımız Kas 1988-252
-Çevre Kirliliğine Karşı Yeni Yöntemler Kas1988-252
-Dünya İklimindeki Isınma Devam Edecek Tem 1990-272
-İçimizdeki İnsan Dışı Yaratıklar Ağs1975-93
-Katil Göktaşının Buz Altındaki İzleri 2006
-Karbondioksit Gömmeye Yeşil Işık 2006
-Karbondioksit Oranları Atmosfer  Rekor Düzeyde 2006
-Karbondioksit Hava Kirliliği Ve Yangın Bç Kasım 2006-7
-Karbondioksit Salımını Azaltmak İçin Siz Neler Yapabilirsiniz 2005
-Karbondioksitten Kurtulabilecek miyiz 2005
-Karbondioksiti Hapsetmenin Yolları 2003
-Karbondioksitin Atmosferde Sera Etkisi   Birikimi 1992
-Karbondioksit Havayı Isıtıyor 1981
-Karbondioksitin Atmosferde  Derişimindeki Artışlar ve Etkileri 1981
-Karbondioksit ve iklim 1970
-Küresel Isınma Sera Gazları I 2007
-Küresel Isınma Sera Gazları II 2007
-Pet Şişe Atıklarının Kullan. ve Ham Maddelerinin Geri Kazanılması1992
-En Büyük Toplu Yok Oluş
-Dünyamı Güneşin Çevresinde, Güneşmi Dünyanın Çevresinde Dönüyor


Biyoloji Anabilim Dalı Materyal Geliştirme ve Hazırlama Odası'nda, Realty TV, History Channel, Discovery Channel ve National-Geographic kanallarından kayıt edilen filmler, Bilim ve Teknik,  Chip ve PCnet dergilerinden seçilerek dijtal ortama aktarılan, Bilimsel ve Teknolojik Makalelerden oluşmuştur.

 

 

 

 

 

 

 



webpage counters
webpage counters